понеделник, 25 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  667 прочитания

  Пазарът на качествени жилища в София продължава да расте

  Предлагането на жилища във висок и средно висок сегмент регистрира стабилен плавен ръст от 2013 насам
  07 март 2019, 09:54 a+ a- a

  Предлагането на жилища във висок и средно висок сегмент регистрира стабилен плавен ръст от 2013 г. насам. Това отчита проучване на Colliers International на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София през второто полугодие на 2018.

  Към края на 2018 г. завършените нови проекти са с 8% повече спрямо първото полугодие на същата година, а повишението на площите в процес на активно строителство за същия период е 44%. Предпочитаните от инвеститорите райони на София са южните квартали и подножието на Витоша. 

  Въпреки усилията на инвеститорите, търсенето продължава да изпреварва предлагането, поради което свободните площи са едва 7% в края на 2018 г. Това обуславя съществения дял на сделките с имоти на етап „в строеж“ през миналата година – 60% от всички. Поради ограниченото предлагане на качествени имоти и интензивното търсене, разликата между офертна и продажна цена поддържа низходяща тенденция. Тя е намаляла от 11% през 2013 г. на 2% - през 2018 г. 

  Независимо от понижената гъвкавост по отношение на готовността на отстъпки от страна на инвеститорите, сключените сделки през 2018 г. са се увеличили с 25% спрямо 2017 г. Нараснало е търсенето на апартаменти с 2 и с 4 спални.

  През 2018 г. броят на клиентите, използвали банково финансиране се е повишил с 10%, поради по-благоприятните условия. Ниските лихви по депозитите са сред причините за увеличение на сделките с цел инвестиция. През миналата година те заемат 33% от общия обем транзакции.

  През 2019 г. пазарът на жилища в средно висок и висок клас като цяло се очаква да остане стабилен, прогнозират от Colliers. Промените ще се отнасят основно до оформяне на нови жилищни райони в резултат на проекти, чието строителство е планирано да стартира през годината. В случай че прогнозите за увеличение на лихвените проценти се реализират е възможно да се наблюдава плавен спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  ЕС завърши подготовката за Brexit без споразумение на 12 април
  При този сцеанрий няма да има преходен период, както ще доведе до съществени проблеми за гражданите и предприятията
  преди 54 минути
  Еврохолд България отказа да коментира ще участва ли в сделка за активите на ЧЕЗ у нас
  Ако компанията реши да реализира нови придобивания в бъдеще, тя ще ги обяви публично, подчертаха от дружеството
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Президентът Радев на посещение в Египет
  30 български фирми са част от делегацията