петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2357 прочитания

    80% от офисите в София са заети от ИТ и аутсорсинг компании

    Това показват данните на Colliers International за второто полугодие на 2018
    12 март 2019, 11:39 a+ a- a

    През 2018 г. ИТ и аутсорсинг компаниите са основен двигател на пазара на качествени офис площи в София – тенденция, наблюдавана през последните няколко години. Преобладаващата част от реализираните сделки в размер на 80% се дължи именно на тях, отчитат в последния си доклад от Colliers International.

    Втората половина на 2018 г. отбелязва 3% ръст в предлагането на модерни офиси клас А, B и C в София. Така общото предлагане в столицата достига 2,111,000 кв.м. Новозавършените проекти са дабовали малко над 62,300 кв.м офис площи. Основен дял от тях имат South Park Building, Business Park Sofia сграда 15 и Richhill Business Center.

    Въпреки че предлагането на офиси клас А, B и C бележи стабилен ръст от 2010 г. насам, то продължава да бъде недостатъчно, отбелязват от Colliers. Фокусът на компаниите е основно върху най-висококачествените площи – клас А, според данните за нивата на свободните офиси през втората половина на 2018 г. Те са 10% от общия обем за периода, а делът на клас А е едва 25% от всички незаети площи. 

    В следствие на пазарния дисбаланс в полза на наемодателите, стимулите, които те предлагат на потенциалните наематели, са все по-малко и по-краткотрайни, посочват от Colliers. Офертните наемни нива при офиси клас А през 2018 г. се запазват съответно 15 евро на кв.м в идеален център, 14 евро на кв.м в широк център и 13 евро на кв.м в периферните зони на София.

    Нивата на търсене на качествени офис площи през цялата 2018 г. се запазват високи. Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C в София през втората половина на 2018 г. са почти 39,000 кв.м, а на годишна база - около 82,500 кв.м. Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара в София за второто полугодие на 2018 г., са 122,700 кв.м, а за цялата година - близо 188,500 кв.м. 

    През изминалата 2018 г., както и през 2017 г., отдаването на офис площи на етап „в строеж“ е 41% от всички транзакции. Сред основните причини за търсене са подновяване на съществуващ договор (22%), релокация (17%) и разширяване на компанията в текуща или в нова локация (15%).

    Според прогнозите на Colliers през 2019 г. няма да има промени в основните тенденции, които се наблюдават на пазара. Цените ще се задържат около настоящите си нива. Въпреки планираното излизане на пазара на нови площи, недостигът на качествени офиси ще продължи. ИТ и аутсорсинг секторът ще останат главните двигатели на пазара, като нови негови представители ще стартират дейност в България. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години