събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1371 прочитания

  Потребителски или ипотечен кредит?

  Какво е добре да имаме предвид, ако сме изправени пред този избор?
  19 март 2019, 10:57 a+ a- a

  Пред решението за кредит се изправяме в различни ситуации, водени от различни мотиви и най-вече с различни възможности. За българина собственото жилище е символ на сигурност, на ангажираност към бъдещето и на самочувствие. С поколенията това верую се затвърждава все повече и често хората се подготвят за покупка на собствен имот още със спечелването на първите си доходи. Когато моментът наближи, в много случаи разполагаме с по-голямата част от необходимите средства. Тогава се появява и въпросът „Какъв кредит да изберем – потребителски или ипотечен?“. Виолета Мамарова, кредитен консултант в „Кредитланд“, изброява има няколко основни аспекта, които е добре да имаме предвид при вземане на решение:

  Лихвен процент, ГПР, срок и месечна вноска

  Сравнителният анализ на независимия кредитен посредник „Кредитланд“ сочи, че максималният срок за издължаване на потребителските кредити е 10 години, докато при ипотечните той е 30 години, а в някои банки може да е дори 35 години. Най-добрите ценови условия при потребителските кредити са за срок от 3 г. до 5 г., а това предполага по-висока вноска и изискване за такъв доход на кредитополучателя. Лихвените проценти по ипотечните кредити са с няколко процентни пункта по-ниски в сравнение с тези на потребителските кредити. За една и съща сума и срок на кредита общата сума на платените разходи и съответно ГПР ще бъдат различни.

  Време за одобрение и отпускане на кредита

  Когато част от сумата за закупуване на имот ще се осигури с ипотечен кредит, се изготвя пазарна оценка на имота от лицензиран оценител. Прави се анализ и на кредитоспособността на купувача. Цялата процедура може да отнеме до един месец. При потребителския кредит се изисква преди всичко доказване на дохода. Договорът за заем може да бъде подписан до една седмица след подаване на документите.

  Първоначални разходи

  При потребителските кредити обикновено има такса за оценка на кредитния риск от страна на банката. Сравнителният анализ показва, че при ипотечните кредити освен тази такса е необходимо да се предвидят средства за пазарната оценка на имота, за правно становище (в някои банки), държавни такси за издаване на документи, нотариална такса и такса за вписване на ипотека.

  „В нашата народопсихология дълбоко е залегнало схващането за неприкосновеността на дома – споделя на база своя 11-годишен опит Виолета Мамарова. – В редица случаи бихме предпочели да платим по-висока цена, но да не залагаме жилището, в което живеем и което ще оставим на децата си. Това са емоционалните аргументи, които също е важно да вземем предвид.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 17 часа
  преди 21 часа
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 22 часа
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети