вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2900 прочитания

    Какво да имаме предвид, ако купуваме инвестиционен имот с кредит?

    Особеностите коментира Ана Вандева, кредитен консултант в "Кредитланд"
    10 април 2019, 13:33 a+ a- a

    Пасивният доход е вариант, към който се стремят повечето хора, търсейки опции за дългосрочна финансова сигурност. Обикновено пасивните доходи налагат необходимостта от първоначална инвестиция. Регулярните парични постъпления започват да идват на по-късен етап, едва след като сме обмислили стратегически решението, изградили сме план, който да следваме. Един от предпочитаните варианти за добавяне на пасивен доход е закупуването на имот за инвестиция. Възможно ли е това да стане с изтеглянето на кредит?

    Ана Вандева, кредитен консултант в "Кредитланд"

    Според Ана Вандева, кредитен консултант в  "Кредитланд" , това е достъпен и приложим вариант, но е важно да имаме предвид някои особености.

    Преди да бъде взето окончателното инвестиционно решение е важно да обърнем внимание на факта, че доходите от наем не винаги са регулярни. В периоди на смяна на наематели имотът не само не генерира месечен доход, но и изисква разходи за освежителни ремонти, обзавеждане и др. От тази гледна точка препоръчваме срокът на ипотечния кредит да бъде такъв, че месечната вноска да бъде комфортна за обслужване с настоящите ни доходи и да не разчитате основно на бъдещите постъпления от наем. Добрата новина е, че ипотечните кредити за физически лица по закон нямат такса за предсрочно погасяване след 12 месечни вноски. Така при добро стечение на обстоятелствата ще можете да правите периодични частични предсрочни погасявания и да намалявате общия разход за лихви по заема, а в случай, че имате сериозни проблеми с плащанията, бихте могли да продадете имота и кредита да се погаси от продажната цена без никакви наказателни такси, ако е изтекла поне една година от изтеглянето му.

    Два са основните видове имоти, които се закупуват с инвестиционна цел – жилищни или търговски. По-лесен е казусът с жилищен имот, който да бъде отдаван под наем. Необходимо е да можем да докажем доходите си и също да имаме 15-20% от стойността на имота за самоучастие. Ако сме решили да закупим магазин, офис, кантора, козметичен салон или друг вид търговски или бизнес имот, който също ще отдаваме под наем, има някои особености. Много малко банки финансират покупката на такъв имот, но винаги са възможни изключения. 

    За обезпечаване на кредита също имаме два варианта. По-голям избор от банки за финансиране бихме имали, ако можем да заложим друг имот – жилищен, а да придобием търговския. В случай, че нямаме жилищен имот, който да послужи като обезпечение на банката, е необходимо да имаме поне 20% собствени средства и добри доказани доходи.  

    Локацията, състоянието и цената на имота са много важни за добрата възвращаемост – независимо дали е жилищен или търговски. Добре е предварително да имаме отговори на въпросите:

    За какъв наем бихме могли да отдаваме този имот и дали този наем ще покрива вноската по кредита и в бъдеще би осигурил пасивния доход, който желаем?

    За колко години би се възвърнала инвестицията от очакваните доходи от наем?

    За колко месеца бихме могли да продадем имота, в случай, че изпитваме затруднения с обслужването на кредита?

    Като независим финансов консултант ще ви посъветвам и да направите паралелна финансова инвестиция, която да е „защитен буфер” при непредвидени събития. Тя е по-лесно ликвидна и ако имате проблеми с кредита ще можете навреме да освободите средства за няколко месечни вноски.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 7 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд