четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1749 прочитания

    Colliers: Може да се очаква недостиг на студентски жилища

    Инвеститорският апетит в ЦИЕ към сегмента се увеличава, показва доклад на компанията
    22 април 2019, 16:10 a+ a- a

    В държавите в ЦИЕ може да се очаква недостиг на студентски жилища през следващите 10 години, показва изследване на Colliers International и международната правна кантора CMS. Третият съвместен доклад на двете фирми разглежда еволюцията на сектора в ЦИЕ-6  и разкрива вижданията на инвеститорите  по отношение на релевантността на студентските жилища като клас активи.  

    Наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития, в резултат на ограничените държавни бюджети, стимулира развитието на този имотен сегмент в региона. Въпреки това, ключовата демографска промяна, характеризираща се с усилен ръст на броя на международните студенти, доближава очакванията, а може би и достъпността, към международните норми. 

    Инвеститорският апетит към сегмента на студентските жилища се увеличава
    Над 32% от инвеститорите, участвали в проучването към доклада, споделят, че вече имат активност или планират да стартират такава по отношение на инвестиции в студентски жилища. Техните предпочитания са насочени приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното потенциално търсене, обаче, надвишава предлагането в сегмента.

    Според доклада, към 2028 г. в повечето градове в ЦИЕ ще бъде налице значителен недостиг на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене – предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голямо несъответствие ще има във Варшава (-8,399 легла), след което са Будапеща (-3,679), Краков (-1,227), Прага (-1,795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с положителен резултат. В този сценарий, при едно легло на стая, стойността на наличностите възлиза на 1.22 млрд. евро. 

    „Студентските разходи не се движат задължително в съответствие с икономическия цикъл. Търсенето на този тип крайни потребители не е толкова силно зависимо от ръста на БВП, както например е това на клиентите в сегментите на офисните и индустриалните площи. Сега е правилният момент характеристиките на разглеждания сегмент да бъдат обмислени от инвеститорите с оглед на очакванията за забавяне на икономическото развитие на страните в Еврозоната (а и не само на тях)“, коментира Марк Робинсън, анализатор, Colliers SEE.

    В средносрочен план възможностите са на страната на предприемачите 

    Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на предлагане на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпросът дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването на Colliers и CMS са избрали второто. 

     Този тренд вече е видим в региона, където осем частни студентски резиденции са в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse – модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2,700. 

    Студенти, участвали в проучване през 2017 г., са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията в този аспект, конкретно по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително. С нарастването на международните студенти като пропорция от населението средно с 3,6% на година в региона, подновяването на базата от студентски жилища може дори да се окаже закъснял процес. Според данните от проучването, достъпността на този вид имоти е основният проблем, най-вече за местните студенти. Над 20% от участниците в изследването през 2017 г. от ЦИЕ-6, с изключение на тези от Чехия, споделят, че са срещнали финансови затруднения. 

    „Настоящото проучване на Colliers и CMS включва 20 съществуващи актива в ЦИЕ-6. Със строящите се в момента осем във Варшава, Краков и Букурещ, предлагането в сектора нараства, дори и да е с малко по-нисък темп от необходимия, тъй като инвеститорите започват да оценяват неговия потенциал“, споделя Войчех Кошара от CMS. 

    Със стабилна възвръщаемост от 5-7% в Европа и силно търсене от страна на международни студенти в ЦИЕ, потенциалът на сектора е голям, като същевременно с това, достъпността на този вид жилища остава основно предизвикателство, се посочва в доклада.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки