четвъртък, 04 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3883 прочитания

  Какво се случи на жилищния пазар от началото на годината?

  Тотален превес на новото строителство, което съставлява 90% от закупените жилища, отчитат от „Бългериан Пропертис”
  23 април 2019, 11:01 a+ a- a

  Жилищният пазар в София през първото тримесечие на 2019 г. се характеризира с нараснала активност и непроменени цени, се посочва в анализ на Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на компанията за имоти „Бългериан Пропертис”.

  По всичко личи, че 2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите (повече за цените тук). Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки.

  “Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан Пропертис”.

  “В рамките на очакванията ни растежът цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години”, допълва тя.

  Основните акценти от първите три месеца на годината са:

  - Тотален превес на новото строителство, което съставлява 90% от закупените жилища;

  - Продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство. Причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с цените в напреднал етап на изграждане, както и по-големия избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат. Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и заплащане на баланса с банков кредит при завършване на сградата;

  - Разширяване на периметъра на търсене на купувачите и пренасочването им към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени

  Ново строителство

  Издадените нови разрешителни за строеж в София нарасват с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успява да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г.

  Именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене, отчитат от компанията.

  В началото на 2019 г. сградите ново строителство в София се радват на много силен интерес, който се очаква да надвиши този от предходните години.

  По данни на „Бългериан Пропертис” новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки. Компанията е специализирана в продажбите на имоти ново строителство, но въпреки това, в предходни периоди то съставляваше 60-70% от сделките, а сега стига до 90%, което е показателно за тоталния му превес в предпочитанията на клиентите.

  Обеми продажби

  Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5 641 имотни продажби при 5 631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 броя сделки на годишна база.

  В тези данни обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване.

  Както се вижда по-горе, наблюдения показват значително нарастване на дела на продажбите на ново строителство. На база на тези наблюдения данните за обемите продажби, които Агенцията по вписванията отчита, са занижени спрямо реално случващото се на пазара и това още веднъж доказва тенденцията на значително увеличение на продажбите на ново строителство и тоталния превес, който то има в търсенето на купувачите.

  Перспективи за 2019 г.

  Минорното настроение от края на 2018 г. и очакванията за спад в активността на пазара бързо отстъпиха място на едно много позитивно начало на 2019 г.

  Годината стартира при силен интерес от страна на купувачите. Динамиката на пазара през иначе традиционно по-слабите зимни месеци беше много голяма. Забелязва се, че купувачите са по-подготвени да взимат решение за покупка. Част от тях са наблюдавали предлагането на пазара в продължение на 2-3 години и сега вече са готови да закупят своя нов дом.

  Очакванията за задържане на цените на постигнатите вече нива се оправдават. В момента има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени в последната 1 година цени.

  Същевременно, нарастването на лихвите засега се отлага, а анализите показаха, че дори и да има такова нарастване, то ще е в рамките на 20-50 лв на месечната вноска. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират и това дава допълнителен стимул на търсенето.

  При такава макро рамка на пазара очакванията на „Бългериан Пропертис” са 2019 г. да продължи със същия тренд до самия си край – непроменящи се цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Посланикът на САЩ: Справедливостта трябва да надделее над омразата и хаоса
  Трябва да се поучим от грешките си след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, посочи посланик Херо Мустафа
  преди 8 часа
  Намаляват със 70% таксата за паркиране на летище София
  Мярката е приложима за всички въздушни превозвачи, опериращи от и до летище София
  преди 9 часа
  ЕК започва втори етап на консултацията за минималните заплати
  Искаме да гарантираме, че всички работници в ЕС са защитени чрез справедлива минимална работна заплата, която ще им позволи да живеят достойно, подчерта Валдис Домбровскис
  преди 9 часа
  Нивото на вредни емисии по цял свят спадна със 17% заради мерките за карантина
  Въпреки това спадът няма да има ефект върху възстановяването на околната среда
  преди 11 часа
  Продължават обсъжданията на Наредба Н-18
  Бизнесът е представил 105 предложения за изменения и допълнения на наредбата
  преди 12 часа
  Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за детски градини в София
  Средствата са за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски градини и ясли