вторник, 23 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1000 прочитания

  В София в процес на изграждане са над 400 хил. кв. м. офис площи

  Вижте къде са концентрирани повечето проекти
  03 юли 2019, 12:12 a+ a- a

  Увеличено търсене, намаляващ дял на свободните площи, растящи наеми и подписване на договори преди получаване на Акт 16 са част от основните тенденции на пазара на офис площи, показва проучване на MBL - компания, предоставяща консултантски и брокерски услуги.

  Дружеството се е допитало до собственици и инвеститори на 52 офис сгради в София, представляващи близо 40% от пазара, или 774 000 кв. метра. Повече от половината от респондентите (60%) са потвърдили планове да започнат нов проект. Мнозинството вече разполага с подходящ парцел, а 44% са получили и разрешително за строеж. 

  Данните от проучването показват, че в момента в процес на изграждане са 405 000 кв. м, а други 454 000 кв. м са планирани, като голяма част от тях би могла да бъде завършена до края на 2022 година. Най-голяма концентрация на офис проекти има по протежението на бул. Цариградско шосе. Очаква се много активна строителна дейност и в квартал „Хладилника", отбелязват от MBL.

  Една трета от интвервюираните обмислят инвестиция в други градове в България или в чужбина. Интерес за 67% бъдещите инвеститори на българския пазар представляват Пловдив и Варна. 

  Освен стартирането на нови проекти, 23% от интвервюираните активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив. Прави впечатление разликата от над 100 базисни пункта между доходността, на която са склонни да купуват (8.75%) и респективно да продават (7.50%) такива имоти.

  Повечето (78%) наемодатели виждат пазара като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (€12-€14 на кв.м). Няколко собственици (27,000 кв.м) мислят, че могат да постигнат наемни нива над пазарните, показва още проучването на MBL.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Комисията за защита на личните данни започна проверка в НАП
  Комисията трябва да излезе със становище до 16 август
  преди 14 часа
  „Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в завод край Девня
  Ще бъдат разкрити нови 12 работни места
  преди 14 часа
  Какви са правата ни, когато сме на път в ЕС?
  Какво трябва да знаем при отменени или закъснели полети, влакове и автобуси?
  преди 15 часа
  Фирма от Русе въведе 4-дневна работна седмица
  Все повече компании по света изпробват тази практика