четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2029 прочитания

    Проучване: Конкуренцията в предлагането на имоти дава преднина на купувачите

    Засилено е търсенето на тристайни апартаменти, сочи доклад на Acro Real Estate
    25 юли 2019, 15:01 a+ a- a

    Стабилност не само на цените на имотите, но и на лихвите по ипотечните кредити. Това характеризира пазарът на недвижимите имоти у нас за второ тримесечие на 2019, сочи доклад на  Acro Real Estate. Възможни са леки движения нагоре и надолу в цените, но се очаква те да бъдат еднократни случаи, а не трайни тенденции, се посчова още в него.

    Важно е да се отбележи и наличното разнообразие от жилищни имоти на пазара – както старо строителство, така и ново такова, предлагано на различни етапи на строеж. В резултат на множеството появяващи се нови жилищни сгради конкуренцията в предлагането нараства, което дава преднина на купувачите пред продавачите и те могат по-продължително да обмислят най-подходящата за тях покупка.

    Сделките продължават да се реализират по-трудно, тъй като купувачите не бързат обезателно да купуват и искат да договорят подобри според тях цена и условия. Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища „на зелено”, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция. По-голямата част от хората, които се ориентират към ниския и средния ценови диапазон при покупка на жилище продължават да разчитат на банково финансиране. Банковите институции от своя страна предлагат финансиране между 80 - 90% в най-добрия случай.

    През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са около 130 000 евро за монолитно строителство и около 75 000 евро за панелни жилища. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 000 - 50 000 евро.

    При имотите, които се купуват с цел инвестиция, клиентите се целят към ниския ценови диапазон, с атрактивна локация за даване под наем. Търсени и предпочитани през второто тримесечие на 2019 са районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток, Изгрев. В тези райони клиентите, купуващи апартаменти, разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал Овча Купел. През втората половина на 2019 продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам