вторник, 12 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6416 прочитания

  Наемите в София ще падат, пазарът се пренасища

  Дългосрочно предлагането на жилища под наем започва да надвишава търсенето, коментират от агенция „Antre”
  25 юли 2019, 16:10 a+ a- a

  През последните 3 години купувачите на имоти в София, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%. Този значителен процент доведе до пренасищане на пазара на наеми в определени райони и сегменти, сочи анализ на агенцията за недвижими имоти „Antre”. Според тях най-ярък пример е Студентски град, където само за последните два месеца има над 200 обяви на свободно едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата.  

  Как се стигна дотук и какви последствия и възможности открива това? 

  Максимата, че „когато дадена инвестиция стане атрактивна за всички, прозорливите инвеститори излизат от нея, тъй като доходността ще намалява дългосрочно”, е актуална за собствениците на близо 200-та свободни жилищата в Студентски град, чиито брой нараства и този месец с приключването на сесиите, коменитрат експертите от „Antre”.  Според тях дългосрочно предлагането на жилища под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно редуциране на цените, а с тях и доходността. Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище.  

  Тристрайните жилища в София 

  Относно тристайните апартаменти пазара остава динамичен, но бавното отдаване индикира за намаляване на интереса от страна на наемателите. Причината е, че наемната цена на повечето жилища, често надминава месечната вноска по ипотека, според агенция „Antre”. Това би било мотив за много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот, да закупят собствени жилища.  

  Според Александър Гергов, управляващ партньор в агенция „Antre”, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата, заради пренаситеността, наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%. 

  От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и до редуциране на продажните цени с 4-5%, поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент. 

  Покупка с инвестиционна цел

  Ако планирате покупка, най-вече с инвестиционна цел, е много важно да се проучи пазара не само на продажбите, но и на наемите, препоръчват от агенцията ца недвижими имоти. Коментират още, че не са единични случаите на инвестиционни покупки, в които оставането без наемател прави ипотечната вноска натоварваща за собственика, което го принуждава да поеме още по-големи рискове, като теглене на потребителски кредит за луксозен ремонт или отдаването на по-ниска цена.  

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Модис разширява екипа си в Пловдив
  Компанията планира и съвместна работа с висшите учебни заведения и гимназиите, профилирани в изучаването на чужди езици и ИТ
  преди 11 часа
  Великобритания избегна рецесия
  Икономиката на кралството расте с най-ниския си темп от почти 10 години насам
  преди 12 часа
  2020г.: България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан
  Ще се обсъди изграждането на път между Александруполис и Димитровград
  преди 14 часа
  Повече българи са пътували в страната през септември
  Приходите от нощувки на българи се увеличават с над 10%, отчита националната статистика
  преди 15 часа
  Alibaba с продажби за $23 млрд. за 9 часа
  Китайската платформа за електронни продажби отчете нов рекорд в Деня на необвързаните
  преди 15 часа
  Ево Моралес подаде оставка
  След 14 години на поста боливийският президент заяви, че е жертва на „цивилен преврат“