петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7911 прочитания

    Наемите в София ще падат, пазарът се пренасища

    Дългосрочно предлагането на жилища под наем започва да надвишава търсенето, коментират от агенция „Antre”
    25 юли 2019, 16:10 a+ a- a

    През последните 3 години купувачите на имоти в София, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%. Този значителен процент доведе до пренасищане на пазара на наеми в определени райони и сегменти, сочи анализ на агенцията за недвижими имоти „Antre”. Според тях най-ярък пример е Студентски град, където само за последните два месеца има над 200 обяви на свободно едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата.  

    Как се стигна дотук и какви последствия и възможности открива това? 

    Максимата, че „когато дадена инвестиция стане атрактивна за всички, прозорливите инвеститори излизат от нея, тъй като доходността ще намалява дългосрочно”, е актуална за собствениците на близо 200-та свободни жилищата в Студентски град, чиито брой нараства и този месец с приключването на сесиите, коменитрат експертите от „Antre”.  Според тях дългосрочно предлагането на жилища под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно редуциране на цените, а с тях и доходността. Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище.  

    Тристрайните жилища в София 

    Относно тристайните апартаменти пазара остава динамичен, но бавното отдаване индикира за намаляване на интереса от страна на наемателите. Причината е, че наемната цена на повечето жилища, често надминава месечната вноска по ипотека, според агенция „Antre”. Това би било мотив за много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот, да закупят собствени жилища.  

    Според Александър Гергов, управляващ партньор в агенция „Antre”, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата, заради пренаситеността, наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%. 

    От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и до редуциране на продажните цени с 4-5%, поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент. 

    Покупка с инвестиционна цел

    Ако планирате покупка, най-вече с инвестиционна цел, е много важно да се проучи пазара не само на продажбите, но и на наемите, препоръчват от агенцията ца недвижими имоти. Коментират още, че не са единични случаите на инвестиционни покупки, в които оставането без наемател прави ипотечната вноска натоварваща за собственика, което го принуждава да поеме още по-големи рискове, като теглене на потребителски кредит за луксозен ремонт или отдаването на по-ниска цена.  

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк