четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2141 прочитания

    Рекордна наемна активност в търговските центрове през първата половина на 2019

    За периода в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини
    06 август 2019, 09:51 a+ a- a

    Откриването на нов търговски център и разширението на вече опериращи доведе до рекордна наемна активност в търговските центрове през първата половина на 2019 г. За периода в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини, което надхвърля обемите на пазара за всяка от последните пет години, показва статистиката на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

    Силната наемна активност за периода се дължи основно на отварянето на търговския център Delta Planet (37 000 кв. м) във Варна през март, както и на разширението на The Mall в София с 12 000 кв. м на мястото на освободените от Carrefour площи. Продължава преструктурирането на освободените от веригата помещения в Paradise Center. През първото шестмесечие на годината нови обекти отвориха и в открития миналата есен търговски център Plovdiv Plaza.

    „На фона на относително спокойния пазар на търговски площи през последните години, първото полугодие на 2019 г. беше изключително като нови откривания. Очаквам тази инерция да се запази до края на годината. Без появата на нови големи проекти обаче едва ли ще видим подобна активност през следващите години“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Анализът на компанията показва, че с навлизането на пазара в по-зряла фаза София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Нови проекти излизат все по-рядко и наемният пазар е движен най-вече от размествания и обновяване на миксовете от наематели във вече работещите. 

    Сегашната вълна от нови откривания бе благоприятна и за наемателите, тъй като дава възможност на бързо разрастващи се брандове да увеличават присъствието си на пазара. Сред примерите през последните месеци са Billa, JYSK, модните брандове от групата LPP (Sinsay, Reserved), които отвориха нови локации в София и големите градове през последните месеци. Полската дискаунт верига Pepco, която стъпи в България през март, също вече има магазини в Пловдив, София, Варна, Добрич и Русе. 

    Силната активност на наемателите и ограничените възможности за разрастване са причини за продължаващия ръст на наемните цени. По данни на Cushman & Wakefield Forton през второто тримесечие на 2019 г. средният наем на първокласна площ във водещите търговски центрове в София достигна 36 евро/кв. м, а на водещите търговски улици - 54 евро/кв. м. Тенденцията е към плавно покачване на цените през следващите тримесечия. 

    Активният наемен пазар доведе и до спад на дела на незаетите площи в София от 9% на 7% през полугодието. Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton e понижението да продължи в краткосрочен план. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС