четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2173 прочитания

    Над 100 000 кв. м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019

    Офис пазарът се намира в зряла фаза с устойчиво търсене и стабилен интерес и наемна активност, коментират от Cushman & Wakefield Forton
    06 август 2019, 11:18 a+ a- a

    Близо 107 000 кв. м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019 г. С въвеждането в експлоатация на Tower B и на втората фаза на проекта Adora Business Center, както и на няколко по-малки сгради, обемът на предлаганите офиси през второто тримесечие се увеличи с 43 000 кв. м. Общото предлагане на Клас А и Б офиси достига 1.925 млн. кв. м, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. 

    „Офис пазарът се намира в зряла фаза с устойчиво търсене и стабилен интерес и наемна активност. Макар новозавършените проекти от началото на 2019 г. значително да надвишават обемите година по-рано, нивата на незаетите площи остават без съществена промяна. Леко повишение има при офисите Клас Б, но то се обуславя по-скоро от интереса на някои наематели към подобряване на работната среда и оттам – стремежа им да потърсят Клас А площи, в които да се нанесат“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Най-активни на наемния пазар са компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора, които търсят възможности за разширение или консолидация на бизнеса си. За разглеждания период свободните офис площи в столицата са 9.9%. При сградите Клас А нивата са под 9%.

    „Очакваме активността на наемния пазар да се засили през третото и четвъртото тримесечие, които традиционно са по-динамични. Прогнозата ни в дългосрочен план е за леко повишаване на свободните площи, което ще доведе до натиск върху наемните цени“, посочва Станимира Пашова.

    Към второто тримесечие на 2019 г. офисите в строеж в София са 404 000 кв. м, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton. Според експертите на компанията близо 90% от тези проекти са концентрирани на ключовите булеварди и в районите с добри транспортни връзки. Зоната около Бизнес парка също е във фокуса на инвеститорите със значителен брой завършени проекти и такива в строеж. Извън столицата, офис пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната.  

    „Завършването на висок клас офис площи води до подобряване на инвестиционния продукт и по-голям избор. Очакваме това да доведе и до по-висока ликвидност на пазара в средносрочен план“, посочи Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

    На наемния пазар отдаването на сгради, които са все още в строеж, продължава да е водеща тенденция. 

    „Големите компании имат много конкретни изисквания за това какво трябва да представлява офис средата. Тези наематели не чакат да видят готова сграда, за да вземат решение да се нанесат в нея. Те се запознават детайлно с проектите още на ранен етап и когато дадена офис сграда отговаря на нуждите им,  сключват договор преди разрешението за ползване. Това, от една страна, дава възможност за предвидимостта на пазара, от друга – е добър знак, че качествените офис проекти се усвояват изключително бързо“, допълни Станимира Пашова.

    Офертите за първокласните офис площи в столицата са стабилни спрямо първите три месеца на годината – 15 евро/кв. м за централната градска част и 13-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди. Доходността от инвестиционни сделки също поддържа устойчиви нива – 7.75-8% за първокласни активи. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 32 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните