четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2946 прочитания

    Пазарът на луксозни имоти се обръща в полза на купувачите

    Луксозните имоти са поевтинели средно с 12% през първата половина на 2019 по данни на Unique Estates
    15 август 2019, 13:48 a+ a- a

    Продажните цени на имотите в луксозния сегмент в София са намалели средно с 12% през първата половина на 2019 година. Това показва анализът на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

    Ръстът на предлагането на фона на умерено търсене е поставил под натиск пазара. След покачването през предходните години корекцията на цените в луксозния сегмент вече е факт, нарастват също броят и размерът на отстъпките при сделки, показват данните на компанията. 

    Ситуацията на пазара на луксозни имоти все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата на Unique Estates е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените са близо до пазарните нива. 

    Традиционно купувачите на луксозни имоти предпочитат централните райони на София и утвърдени квартали като Лозенец. В тези части на столицата са регистрирани и най-голям брой сделки през първата половина на годината, но прави впечатление и появата на нови квартали като Кръстова вада и Манастирски ливади във високия сегмент на жилищния пазар. 

    “След като през миналата година цените на жилищата в центъра на София достигнаха нереално високи нива, през тази претърпяха известна корекция и това стимулира покупките. В Лозенец ценовите нива остават почти без промяна през последните месеци, но очакваме по-сериозен ръст с появата на нови проекти на утвърдени на пазара компании, като БЛД и Бигла 3“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.    

    В района на Манастирски ливади цените на завършени и луксозно обзаведени жилища се движат средно около 1500 евро/кв. м, докато в затворените комплекси на бул. „България“ подобни имоти може да надхвърлят 2000 евро/кв. м. Сред предимствата на квартала е близостта до Витоша и едновременно с това – до един от главните булеварди в София и офис зоната по него. В същото време с разрастването на строителната активност в тази част на София вече са в ход и мерки за подобряване на инфраструктурата, което също е предпоставка за нарастващ интерес за покупка. Подобна е ситуацията в квартал Кръстова вада, където изграждането на метростанция и оформянето на голяма търговска и офис зона стимулираха жилищното строителство.   

    Докато кварталите в южната част на София се оформят като предпочитани за покупка на висок клас апартаменти, тези по Витошката яка остават основно в полезрението на търсещите къщи. Данните на Unique Estates показват, че в тази част на София са регистрирани над 70% от продажбите на къщи за последната година и половина.  

    „С появата на затворени комплекси кварталите в подножието на Витоша се развиха и като апартаментни локации. Въпреки това купувачите припознават Бояна, Симеоново, Драгалевци и района около Камбаните като емблематични места за покупка на къща, докато за апартаменти се насочват към кварталите в рамките на компактния град, отчасти и заради по-добрата комуникативност“, обобщи Светослава Георгиева. 

    Цени

    Изминалото шестмесечие отбеляза средно 12% спад на цените на луксозните имоти в София спрямо същия период на предходната година. Най-значим дял в намалението на продажните нива имат имотите в центъра и квартал Изток, докато в квартали като Лозенец и Кръстова вада ценовите нива се задържат около тези от миналата година. 

    През първата половина на 2019 г. се е увеличил и делът на продажбите с отстъпка, както и размерът на самите отстъпки. Ако през първото полугодие на 2018 г. 64% от продажбите на къщи и апартаменти във високия сегмент са били на по-ниска от офертната цена, то през същия период на 2019 г. техният дял е нараснал до 72%, показва статистиката на Unique Estates. 

    Прави впечатление и по-високият размер на самите отстъпки през 2019 г. Ако през първата половина на предходната година основната част от тях са били до 5%, то през същия период на 2019 г. най-голям дял се пада на сделките с над 5% отстъпка. Данните на Unique Estates показват, че всяка втора продажба за изминалото полугодие е била на цена с над 5% по-ниска от офертната. Съответно размерът на отстъпките тази година е нараснал до средно 9.1% при 6.2% през първата половина на 2018 г. В същото време обаче статистиката на компанията показва ръст на запитванията и на сключените сделки през шестмесечието на 2019 г., което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.  

    „Развитието в момента е нормално, като се има предвид, че през 2018 г. се забелязаха много оферти със значително завишени първоначални цени. Това доведе до забавяне на пазара през втората половина на годината и наложи ценови корекции, на които сме свидетели в момента. В същото време тенденцията тази година е купувачите да са водеща страна при преговорите и това допълнително поставя ценовите нива под натиск“, посочи Светослава Георгиева.

    Прави впечатление, че по-силно изразени през първото полугодие на 2019 г. са отстъпките при сделките за къщи. Причината е по-малкият обем на този сегмент и фактът, че в много случаи се продават уникални като характеристики имоти. Липсата на достатъчно аналози прави по-трудно определянето на първоначалната цена и съответно вероятността от корекции в хода на преговорите е по-голяма в сравнение с продажбите на апартаменти. 

    Наемен пазар

    Сериозно оживление се наблюдава на наемния пазар на луксозни имоти през първата половина на 2019 г. Данните на Unique Estates показват над 50% ръст на сключените сделки, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на София. Обяснението са големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.

    Сред активните квартали и в този сегмент през първото полугодие на 2019 г. отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. „България“, където има сериозно предлагане под наем на апартаменти, купени с инвестиционна цел. Предимството за наемателите е наличието на места за паркиране, новото строителство и близостта до големи офис зони.

    В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на апартамент остава в диапазона 7.5-8 евро/кв. м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над 6 месеца. Причините са повишеното предлагане и в редица случаи нереалистичните очаквания на наемодателите. От Unique Estates съветват при дълъг престой на пазара и малко огледи собствениците да преосмислят ценовите си нива, за да стигнат до сделка. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС