понеделник, 17 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1080 прочитания

  Проучване: Физическите магазини остават на мода в София

  Бул. „Витоша“ постигна най-високите нива на заетост на търговски площи за последните 5 години, сочи анализ на Colliers International
  16 август 2019, 14:26 a+ a- a

  Прогресивното развитие на онлайн търговията в световен мащаб не се е отразило осезаемо на търсенето на модерни търговски имоти в столицата през първата половина на 2019. Напротив, то достига рекордни стойности на база полугодие от 2015 насам. Общият обем усвоени площи за разглеждания период е 21,900 кв.м. Това сочи най-новият доклад на Colliers International.

  Особено висока активност в откриването на нови магазини е регистрирана при специализираните търговски формати от типа „биг бокс”. След лидерите в това отношение са хранителните вериги Lidl (6), Billa (5), Kaufland (1); дрогерията dm (6) и мебели и стоки за дома JYSK (4). Само за първото полугодие на 2019 полската марка Pepco откри 9 обекта в страната. Освен нея на българския пазар навлязоха и други международни марки - Zara Home, Fjällräven, J.Wargas, Steve Madden и Ximivogue.

  Обратно на посоката на развитие на търсенето през разглеждания период предлагането на модерни търговски площи бележи незначителен спад. Причината за него е смяната на предназначението на част от площите в Galaxy Trade Center от търговски в офисни. С това обемът на предлаганите търговски имоти в София за полугодието стана 390,660 кв.м.

  Периодът се характеризира и с друг рекорд. Бул. „Витоша“ постигна най-високите си нива на заетост за последните пет години – 99%. Същевременно с това движението на наематели на главната софийска търговска улица е едва 1%. Като цяло този индикатор се характеризира със спад в стойностите от 6% на 3%.

  През периода не се наблюдават съществени промени в наемните нива на разглежданите търговски площи, което ще остане валидно и през следващото полугодие. Преустройството на свободните хипермаркет площи в The Mall, Bulgaria Mall и Paradise Center доведе до по-високи нива на заетост и обогатяване на микса от наематели в тях. С приключването на процеса към края на годината тези проекти ще постигнат по-добро пазарно позициониране и ще предложат нови възможности за разширяване на мрежата от магазини на редица международни и местни търговци.

  Благоприятното развитие на пазара на модерни търговски площи ще продължи да предизвиква инвеститорски интерес към този сегмент.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Великобритания няма да допуска нискоквалифицирани работници от чужбина
  Всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство, обяви британският вътрешен министър Прити Пател
  преди 2 часа
  САЩ: Няма да споделяме информация с европейските страни, работещи с Huawei
  Франция и Великобритания обявиха, че няма да забранят на китайската компания да участва в изграждането на техните 5G мрежи
  14 февруари 2020, 17:20
  Кофас: непреките щети от коронавируса за България ще са големи
  Епидемията може да струва на Китай 60 млрд. долара
  14 февруари 2020, 13:32
  Обща стачка ще блокира обществения транспорт и институциите в Атина
  Тя ще се състои на 18 февруари и ще засегне и Пирея и Елевсина