петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5541 прочитания

    ИТ специалисти и млади мениджъри предпочитат да живеят в периферията на София

    Съседите са ключов аспект при избора на жилище, сочи проучване на Естат България
    12 септември 2019, 17:24 a+ a- a

    Проучване по поръчка на строително-инвестиционната компания Real Estate Developments и реализирано от Естат България показва, че за 71% от респондентите, голяма част сред които млади мениджъри и IT специалисти, концепцията за къща в покрайнините на града доминира в предпочитанията им при избор на дом/жилище. Основните мотиви при избор на дом, които доминират сред запитаните, са – безопасност, инфраструктура, детски градини и училища, отдалеченост от шум, трафик и замърсяване, наличие на зеленина и простор.

    Голяма част от посочените характеристики съответстват с концепцията за къща в покрайнините на града, както и с тенденцията хората да избягват да живеят в централните части на населеното място. Проучването изведе и друга интересна тенденция сред респондентите - около 53% описаха притежанието на луксозен дом като важно, но не и решаващо, като 88% от тях заявиха, че съседите са ключов аспект при избора на жилище.

    „Според данните, изведени от проучването, безопасността и видеонаблюдението са от изключително важно значение за анкетираните, особено за семействата с малки деца. Поради тази причина при проектирането на жилищен комплекс River Park сме наблегнали на осигуряването на защитеност и сигурност за всички живущи“, коментира Ори Нив, главен изпълнителен директор на Real Estate Developments, фирмата-инвеститор по проектa River Park.

    Проучването открои и няколко основни очаквания на запитаните, свързани с жилищните комплекси – а именно наличието на детски площадки, супермаркет, аптека, детска градина, ресторанти / кафенета, фитнес и басейн.

    Представителното количествено проучване беше проведено сред 185 пълнолетни граждани на възраст между 19 и 60 години. Респондентите обхващаха представители от най-високо ниво в компании от различни професионални сфери – IT, телекоми, горива, частни болници, банки, застрахователни компании, пенсионни фондове и други.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години