събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3595 прочитания

    Емблематични сгради в цял свят са проектирани със софтуер на български специалисти

    Български разработки се ползват и в хитови холивудски продукции
    30 септември 2019, 15:23 a+ a- a

    Летището в Шанхай

    Емблематични сгради на легендарни архитекти в цял свят са проектирани със софтуер, разработен от български специалисти. Сред тях са футуристични шедьоври на Zaha Hadid Architects, най-високата жилищна сграда в Европейския съюз Zlota 44 във Варшава, запазената марка на екологичния дизайн Vancouver Convention Centre West в Канада, Hiroshi Senju Museum, създаден от носителя на Прицкер - Рюе Нишизава, летището в Айндховен, пристанището в Антверпен и дори футболния стадион в Лозана.

    Zlota 44 във Варшава

    Това са само част от успешните примери за приложението на водещия дизайн и BIM софтуер Vectorworks, чиято последна версия ще бъде представена по време на събитието „Future of Design” в София на 3 октомври. От близо 20 години години решението се разработва от екип от над 50 софтуерни инженери на Немечек България. Vectorworks е в топ 3 на софтуерите за дизайн и BIM в света и вече се използва от над 650 000 професионалисти от различни сфери от цял свят.

    “Със софтуера, създаден в България, работят огромни имена в световната архитектура, включително носители на наградата Прицкер. Това е признание както за нашите професионалисти, така и за бранша у нас като цяло.”, обяснява Георги Брашнаров, основател на Немечек България. “Вярвам, че в България също има много талантливи и прогресивни архитекти и дизайнери и ще се радвам в крак със световните тенденции нашите решения да помагат на все повече от тях.”, допълни той.

    Пристанището в Антверпен

    Извън архитектурата и ландшафтните проекти, най-мащабно е използването на Vectorworks в развлекателната индустрия. С помощта на разработения от българските специалисти софтуер се проектират декорите и осветлението в някои от най-хитовите холивудски блокбастъри. Сред тях са филми от поредицата за Джеймс Бонд, топ актуалните марвел заглавия – Пазители на Галактиката 2, Капитан Америка: Гражданска война, Ант-Мен, Железният човек, както и Генезис и Игрите на глада 2.

    Същото решение се използва в постановки на Бродуей, сцени и осветлението на музикални фестивали и големи събития като Евровизия и концерти, включително на Bon Jovi у нас. На него вече разчитат и водещите компании в сектора в България.

    На 3 октомври българските архитекти и дизайнери ще имат възможност да се запознаят с новостите и подобренията, които предлага Vectorworks 2020 и да зададат своите въпроси директно на главния изпълнителен директор на компанията Биплаб Саркар, който пристига у нас специално за предстоящото събитие в София. Фокус в новата версия на софтуера е използването на повече проектни данни, още по-голяма бързина и лекота на работа със софтуера.

     „Замислим ли се за бъдещето и от какво имат нужда нашите клиенти, една тенденция изниква в съзнанието ни отново и отново – използването на повече проектни данни. Затова заедно с българския екип сме се постарали да предложим интуитивен, бърз и лек начин за достъп и използване на тези масиви от информация.“, каза Саркар преди посещението си у нас.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години