понеделник, 21 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  694 прочитания

  „Лозенската яка“ се превръща в активна зона за жилищни проекти

  Мечтата за живот на по-чист въздух, с повече зеленина и свобода е в основата на динамично развиващите се жилищни проекти около София
  30 септември 2019, 14:07 a+ a- a

  С получаването на зелена светлина за изграждането на продължението на южната дъга от Младост до АМ Тракия, зоните около Лозен, Панчарево и Герман привлякоха сериозен инвестиционен интерес. Първите мащабни жилищни проекти вече са в процес на реализация. Това стана ясно на деветото издание на проведения Urban Development Forum Sofia 2019, организиран от Градът Медиа Груп. 

  „Ключовите предимства на зоната в подножието на Лозенската планина отговарят на вече далеч по-високите съвременни изисквания съм жилището и средата, в която искат да живеят хората. Мечтата за по-чист въздух, повече зеленина и свобода, близост до природата и живот в синхрон с нея, а не в неин ущърб, са част от новите тенденции в търсенето на нов дом на градския човек. Разбира се, важни са и възможностите за активен начин на живот, спортуване, добре организирана обществена функция на пространството и околната среда, достъп до бизнес зоните и качественото образование“, каза Петър Дяков, търговски директор, Арко Вара/Ботаника Лозен, един от големите инвеститори в района.

   „Лозенската яка и нуждата от висок клас строителство се появява като естествен отговор на панелните комплекси в крайните райони на столицата“, каза арх. Жоржета Рафаилова, главен експерт, Софпроект – ОГП.

  Зоната в подножието на Витоша, или така наречената „Витошката яка“, също не спира да привлича пазарен и респективно инвестиционен интерес. Районът често е определян като пример за успешна реализация на зона, в която има микс от допълващи се функции, синергия между проектите и съдействие от страна на общината. „Район „Витоша“ е един от най-динамично развиващия се в София и както и на други места, общината е длъжник на инвеститорите“, каза инж. Теодор Петков, кмет на район Витоша.

  „Общината ще кандидатства с проект на стойност 450 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ за инфраструктурни проекти, като това е само първа стъпка в правилната посока, защото милиард и половина лева ще са необходими по разчет на столицата, за да реши сериозните проблеми с инфраструктурата. Предвиждаме дейности по изграждане на канализация в Драгалевци, Княжево, Бояна и Симеоново“, допълни той.

  По данни на НСИ от 2017 г. броят на населението на град София е 1 238 438 жители. По данни на кадастралната карта изчислената обща жилищна РЗП, включващи всички обособени жилищни обекти плюс индивидуалните жилищни сгради на територията на град София е 47 675 900 кв.м. При редукция с 20% за общи и нежилищни части, чистата РЗП остава 38 140 720 кв. м., което съответно означава, че в нея могат да живеят 1 271 357 жители (при стандарт 30 кв.м./ж), 1 061 073 жители (при стандарт 35 кв.м./ж) или 928 433 жители (при стандарт 40 кв.м./ж).

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Пуснаха в експлоатация първият участък от „Балкански поток“
  Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“
  преди 3 часа
  FlixTrain разширява дейността си в Европа
  Компанията оперира и на българския пазар с марката си FlixBus, предлагаща международен превоз на пътници
  преди 4 часа
  Ангелкова: Готови сме за зимния туристически сезон
  Община Самоков е една от новите 5 ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм, които ще бъдат рекламирани у нас и в Европа
  преди 3 часа
  Русия и Сърбия правят общ Център за ядрена наука, технологии и иновации
  Научната дейност, осъществявана там, ще подпомага медицината, промишлеността, селското стопанство, индустрията и др.
  преди 5 часа
  Радев в Япония за интронизацията на император Нарухито
  Той ще проведе среща с ръководството на японската корпорация „Мейджи“