вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2161 прочитания

    „Лозенската яка“ се превръща в активна зона за жилищни проекти

    Мечтата за живот на по-чист въздух, с повече зеленина и свобода е в основата на динамично развиващите се жилищни проекти около София
    30 септември 2019, 14:07 a+ a- a

    С получаването на зелена светлина за изграждането на продължението на южната дъга от Младост до АМ Тракия, зоните около Лозен, Панчарево и Герман привлякоха сериозен инвестиционен интерес. Първите мащабни жилищни проекти вече са в процес на реализация. Това стана ясно на деветото издание на проведения Urban Development Forum Sofia 2019, организиран от Градът Медиа Груп. 

    „Ключовите предимства на зоната в подножието на Лозенската планина отговарят на вече далеч по-високите съвременни изисквания съм жилището и средата, в която искат да живеят хората. Мечтата за по-чист въздух, повече зеленина и свобода, близост до природата и живот в синхрон с нея, а не в неин ущърб, са част от новите тенденции в търсенето на нов дом на градския човек. Разбира се, важни са и възможностите за активен начин на живот, спортуване, добре организирана обществена функция на пространството и околната среда, достъп до бизнес зоните и качественото образование“, каза Петър Дяков, търговски директор, Арко Вара/Ботаника Лозен, един от големите инвеститори в района.

     „Лозенската яка и нуждата от висок клас строителство се появява като естествен отговор на панелните комплекси в крайните райони на столицата“, каза арх. Жоржета Рафаилова, главен експерт, Софпроект – ОГП.

    Зоната в подножието на Витоша, или така наречената „Витошката яка“, също не спира да привлича пазарен и респективно инвестиционен интерес. Районът често е определян като пример за успешна реализация на зона, в която има микс от допълващи се функции, синергия между проектите и съдействие от страна на общината. „Район „Витоша“ е един от най-динамично развиващия се в София и както и на други места, общината е длъжник на инвеститорите“, каза инж. Теодор Петков, кмет на район Витоша.

    „Общината ще кандидатства с проект на стойност 450 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ за инфраструктурни проекти, като това е само първа стъпка в правилната посока, защото милиард и половина лева ще са необходими по разчет на столицата, за да реши сериозните проблеми с инфраструктурата. Предвиждаме дейности по изграждане на канализация в Драгалевци, Княжево, Бояна и Симеоново“, допълни той.

    По данни на НСИ от 2017 г. броят на населението на град София е 1 238 438 жители. По данни на кадастралната карта изчислената обща жилищна РЗП, включващи всички обособени жилищни обекти плюс индивидуалните жилищни сгради на територията на град София е 47 675 900 кв.м. При редукция с 20% за общи и нежилищни части, чистата РЗП остава 38 140 720 кв. м., което съответно означава, че в нея могат да живеят 1 271 357 жители (при стандарт 30 кв.м./ж), 1 061 073 жители (при стандарт 35 кв.м./ж) или 928 433 жители (при стандарт 40 кв.м./ж).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 3 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 6 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 7 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд