вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1606 прочитания

  Жилище под наем – само срещу препоръка

  Нов модел за отдаване и наемане на жилище под наем въвеждат от Antre Real Estates
  05 ноември 2019, 10:55 a+ a- a

  От ноември тази година агенция за недвижими имоти Antre въвежда практика от Англия, където част от наемодателите изискват препоръка от кандидат-наемателите от предишни хазяи. По този начин и двете страни печелят, тъй като собствениците на жилище си гарантират по-голяма сигурност, а кандидат-наемателите изпъкват пред останалата конкуренция. В София агенцията, въвеждаща практиката, работи освен с препоръки от хазяи и с такива от работодатели. Идеята е да се дадат повече възможности за препоръка на наемателите, както и по-лесното верифициране на препоръките от работодател.

  Нуждата от въвеждането на подобна практика на пазара е осезаема, тъй като все повече от наемодателите искат да изберат максимално надежден наемател, който не само да си плаща редовно задълженията и да пази имота, но и да остане максимално дълго. Това се вижда с тъй наречените „кастинги“, на които наемодателите си избират измежду 10-40 кандидат-наематели. За съжаление практиката показва, че въпреки отделеното време в огледи и обмисляне на избора за наемател, 35% от собствениците остават разочаровани от решението си впоследствие.

  Първата причина е, че не винаги, на пръв поглед, хората с добра професия и доходи са най-надеждни наематели. Не са единични случаите, в които хора на престижни позиции бързо напускат даден имот или имат навици, които водят до ускорена амортизация на отдаденото им жилището.

  Втората причина са „професионалните наематели“. Това са лица, които поне веднъж на 9-12 месеца сменят жилището си. Те напълно са усвоили умението да въвеждат в заблуда наемодателите, давайки им отговори, които самите собственици искат да чуят на поставените от тях въпроси.

  Според експертите на Antre потвърждаването на препоръките е най-съществената стъпка. В днешно време всеки може да си напише препоръка и да даде контакти на приятел, който да се представи за негов мениджър или хазяин. Когато препоръката е от предходни хазяин, се проверява собствеността на имота в имотния регистър, както и в базата на агенцията с наемодатели. Допълнително се проучва жилището и се задават доуточняващи въпроси по телефона със собственика му, за да се гарантира достоверността на препоръката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 1 час
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 3 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях
  преди 4 часа
  Европейските институции се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020
  Той възлиза на €322 милиарда и трябва да бъде гласуван от ЕП в рамките на 14 дни
  преди 21 часа
  Издръжката на 4-членно семейство възлиза на 2472 лв.
  За София тя е с над 30% по-висока, показва редовният анализ на КНСБ