петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3910 прочитания

    Жилище под наем – само срещу препоръка

    Нов модел за отдаване и наемане на жилище под наем въвеждат от Antre Real Estates
    05 ноември 2019, 10:55 a+ a- a

    От ноември тази година агенция за недвижими имоти Antre въвежда практика от Англия, където част от наемодателите изискват препоръка от кандидат-наемателите от предишни хазяи. По този начин и двете страни печелят, тъй като собствениците на жилище си гарантират по-голяма сигурност, а кандидат-наемателите изпъкват пред останалата конкуренция. В София агенцията, въвеждаща практиката, работи освен с препоръки от хазяи и с такива от работодатели. Идеята е да се дадат повече възможности за препоръка на наемателите, както и по-лесното верифициране на препоръките от работодател.

    Нуждата от въвеждането на подобна практика на пазара е осезаема, тъй като все повече от наемодателите искат да изберат максимално надежден наемател, който не само да си плаща редовно задълженията и да пази имота, но и да остане максимално дълго. Това се вижда с тъй наречените „кастинги“, на които наемодателите си избират измежду 10-40 кандидат-наематели. За съжаление практиката показва, че въпреки отделеното време в огледи и обмисляне на избора за наемател, 35% от собствениците остават разочаровани от решението си впоследствие.

    Първата причина е, че не винаги, на пръв поглед, хората с добра професия и доходи са най-надеждни наематели. Не са единични случаите, в които хора на престижни позиции бързо напускат даден имот или имат навици, които водят до ускорена амортизация на отдаденото им жилището.

    Втората причина са „професионалните наематели“. Това са лица, които поне веднъж на 9-12 месеца сменят жилището си. Те напълно са усвоили умението да въвеждат в заблуда наемодателите, давайки им отговори, които самите собственици искат да чуят на поставените от тях въпроси.

    Според експертите на Antre потвърждаването на препоръките е най-съществената стъпка. В днешно време всеки може да си напише препоръка и да даде контакти на приятел, който да се представи за негов мениджър или хазяин. Когато препоръката е от предходни хазяин, се проверява собствеността на имота в имотния регистър, както и в базата на агенцията с наемодатели. Допълнително се проучва жилището и се задават доуточняващи въпроси по телефона със собственика му, за да се гарантира достоверността на препоръката.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години