сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2974 прочитания

    Зоната около Парадайс Център най-предпочитана от наемателите на офиси в София

    Мнозиноството от компаниите очакват разрастването на персонала им да продължи през следващите 2 години, сочи ново проучване
    06 декември 2019, 16:54 a+ a- a

     

    Районът на Лозенец/Хладилника и по-специално динамично развиващата се зона около Парадайс Център, където се очаква строителството на няколко големи нови офис проекта, е най-предпочитаната локация за наемателите на офис площи в София. Това сочи проучване на консултанската компания MBL сред 100 компании, които са наематели на клас А и клас Б офис площи в столицата. Фирмите са работодатели на над 22,000 човека и заемат 274,000 кв. м обща офис площ, 63% от която клас А. Сред тях преобладават международните фирми с 76%, а основен дял заемат представителите на IT и BPO сектора.

    76% от запитаните намират този район в Лозенец за подходящ за техните нужди. Следват централната градска част със 73% и Изток/Изгрев с 57%, а на последно място е районът на Летище София, който само 7% от запитаните смятат за подходящ. Претеглено през общия размер на наетите площи класацията отново води Лозенец/Хладилника (79%), следван от Центъра (63%) и района на Бизнес Парк София (51%). Интересен е фактът, че лидерът в тази класация в предходните години Цариградско шосе, не попада в топ 3 този път, отбелязват авторите на проучването.

    По отношение на буферното пространство, с което бизнеса разполага, се вижда че повечето фирми, а именно 90% са планирали резерв при наемането на офисите си. Средният размер на този буфер сред наемателите към момента възлиза на 16% от наетата площ, като най-висок е при IT компаниите (26%), а най-нисък в сферата на професионалните услуги (9%). Независимо от наличието на свободно пространство в офисите им, 54% от запитаните планират увеличение на наетите площи през следващите няколко години – 30% през 2020, 11% през 2021 и 13% през 2022.

    Резултатите от изследването като цяло не показват наличието на промяна в нагласите на бизнеса за растеж - 69% от запитаните очакват разрастването на персонала им да продължи през следващите 2 години спрямо 70% през 2018.

    Видима промяна се наблюдава обаче в обема на планираното увеличение. Фирмите, предвиждащи служителите им да нарастнат с над 25% тази година са само 21% спрямо близо една трета от запитаните през 2018. За сметка на това се е увеличил делът на компаниите, планиращи ръст на персонала до 25%, а именно 48% спрямо 39% миналата година.

    Освен добрият и удобен градски транспорт, наличието на достатъчно паркоместа също може да бъде определящо при избора на офис. Според изследването 75% от наемателите имат нужда от допълнителен паркинг. Средното съотношение на паркоместа спрямо наета площ сред запитаните възлиза на 1 място на 69 кв.м, като при клас А наемателите е 58 кв.м, а при клас Б 96 кв.м.

    Новите технологии и феноменът споделено офис пространство се очаква в бъдеще да имат все по-голямо влияние върху ежедневните дейностти на все повече компании, а също и да се отразят на стратегията им за офис площите, които ползват.

    По отношение на споделено офис пространство 74% от фирмите никога не са ползвали такова, а и не планират да го направят в обозримо бъдеще, 15% са ползвали, 7% планират да ползват и 4% понастоящем обитават коуъркинг офиси. Като основна причина за наемането на споделено пространство половината компании отбелязват нуждата от краткосрочен наем/временни работни места.

    По отнощение на новите технологии като AI (изкуствен интелект), IoT и блокчейн, най-осезаемо влияние върху бизнес функциите им, компаниите очакват да имат първите две. Изкуственият интелект се очаква да повлияе най-осезаемо на ежедневните дейности като цяло и най-вече на продажбите, докато по отношение на IoT запитаните смятат, че ще има най-важно приложение при недвижимите имоти и по-специално в частта фасилити мениджмънт.

    По отношение на удовлетвореността от сегашните им офиси 78% от наемателите смятат, че има какво да се подобри. Това са основно ОВиК системата (38%), цялостното качество на сградата (23%) и фасилити мениджмънта (18%).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа