четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9372 прочитания

    Какво се случи на имотния пазар през 2019?

    Вижте как мениджъри на водещи компании за недвижими имоти обобщиха годината пред Economy.bg
    13 декември 2019, 10:16 a+ a- a

    Стабилен имотен пазар. Плавно покачване на цените на жилищата средно с 5-7%. Липса на резки движения и промени. Това са част от тенденциите, които представители на водещи компании за недвижими имоти в България очертаха за изминаващата година. С какво още ще бъде запомнена 2019?

    Николай Башев,  консултант и партньор, "Примо плюс"

    Вече не всичко се продава на всяка цена

    Началото на 2019 година беше белязано от по-пасивно поведение от страна на купувачите. Най-вероятната причина е очакваното „пукане на балона“ и силно поевтиняване на имотите. Пазарът обаче продължи да следва естествения си ход и второто и третото тримесечие отбелязаха ръст в броя реализирани сделки спрямо първото съответно с 35,96 % и 21,85 %.  

    Очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите също не се случи и отново този процес беше отложен за неопределен период от време. През първите 9 месеца малко над 50% от сделките в София бяха сключени с финансиране от банка.  

    Най-често срещаният профил на купувача - млади семейства с добри доходи. Това прави и апартаментите с две спални най-търсените в момента. Ново строителство, паркомясто или гараж и изградена инфраструктура са най-често залаганите критерии.

    За разлика от предходните години, през 2019 година бяхме свидетели на много по-малък брой „нелогични и спекулативни сделки“. Вече не всичко се продава на всяка цена и не всеки продавач, който е решил да опита късмета си, успява да стигне до продажба. 

    Годината се характеризира и с удължаване престоя на имотите на пазара, както и с по-големия брой огледи, които правят купувачите.  

    Деница Георгиева, административен директор, „Явлена“

    Пазарът вече е добре смазана, работеща на нормални обороти машина

    През 2019 пазарът на имоти вероятно най-добре може да бъде определен като добре смазана, работеща на нормални обороти машина. Нямаше резки движения, високи амплитуди или промени както откъм цени, така и откъм брой сделки. Традиционно най-търсени бяха жилищните имоти, като през 2019 подобно на 2018 година превес имаше търсенето на тристайни апартаменти спрямо двустайните, които са вторият тип най-търсени жилища (за сравнение до 2017 година първото място се заемаше от двустайните апартаменти).

    Цените през изминалата година бяха в рамките на тези от 2018 или до +5% по- високи. Можем да кажем, че вече достигнахме платото на пазара, което прогнозирахме от миналата година, и в момента няма предпоставки за масово повишаване на цените. Наблюдаваме дори леко обръщане на тенденцията – клиентите удължават периода за взимане на решение за покупка на имот - не бързат, тъй като имат избор както откъм имоти, така и откъм кредитни продукти.

    Гергана Тенекеджиева, оперативен директор, АДРЕС

    Все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища

    Висока активност и стабилни цени на жилищата – така можем да обобщим тенденциите на пазара на имоти от началото на годината. За разглеждания период статистиката ни показва 5-7% ръст на средните цени на имотите. Той обаче не отразява покачването на стойността на даден имот, а факта, че се купуват все по-скъпи имоти. Все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища. 

    Индивидуалните собственици все още не усещат нарастващата конкуренция в предлагането, когато определят цените на имотите си, а купувачите от своя страна не пропускат възможността да поискат отстъпка. Това често се оказва причина за по-бавното намиране на купувач и последващи корекции. При инвеститорите, склонни да се вслушат в съветите на консултантите за корекции на офертите си, се наблюдава активизиране на купувачите и увеличаване на реализираните продажби.

    Трайните апартаменти са най-търсени за покупка на имот за собствено ползване. При инвестиционните сделки обикновено се избират двустайни апартаменти. 

    Цветослав Христов, управляващ партньор, Antre

     Сделките на „зелено” се увеличиха над 65%

    Тази година беше по-успешна не само за нашия екип, но и за целия пазар. В София сделките се увеличиха със 8-9% спрямо 2018 г., а средната цена нарасна до 1082 евро/кв.м. или 7% спрямо миналата година. Всичко това изпревари очакванията на болшинството пазарни участници.

    Увеличаването обема на сделки през последните години повлия на пазара като:

     - сделките на „зелено” се увеличиха над 65%.

    - заради търсенето строителната продукция нарасна с около 15%.

    - с оглед покупката на „зелено” и нарастващите цени, купувачите станаха по-предпазливи, като се стараят да вземат по-информирани решения. Така срокът за покупка нараства средно на 90-120 дни.

    - средните лихвени проценти спаднаха до 3,15%, което повлия на покачване жилищното кредитиране. По данни на “Antre” минава 60%. 

    - все още има значителен процент потенциални купувачи, които изчакват цените да паднат.

    Ралица Ценова, директор „Продажби“, Home2U

    Все повече покупко-продажби се случват с ново строителство в строеж

    2019 година беше поредната година с устойчив и затихващ ръст на цените на недвижимите имоти. През изминалата година цените продължиха да се покачват с плавни темпове до не повече от средно 5-7%. Макар да е твърде субективно да се обобщава, тъй като поскъпването е дирижирано от новото строителство и повечето покупки на имоти във високия ценови сегмент, за сметка на понижението на цените на старото строителство и вторичния пазар.

    Позитивна тенденция отчитаме и за поредна година в сделките с недвижими имоти - ръст около 7% спрямо 2018, като очакваме те да достигнат 30 000 за столицата след края на последното тримесечие, оставайки все още далеч от нивата през 2008 г. (около 40 000). Броят на издадените разрешения за строеж също нараства плавно, като бележи ръст от 5% спрямо миналата година. По-големият брой новостроящи се жилища повлиява и разпределението на сделките, като все повече покупко-продажби се случват с ново строителство в строеж, за сметка на вторичния пазар и сградите от по-стария жилищен фонд, където наблюдаваме фиксиране на цените и удължаване на срока за продажба. Начело на негативната класация е панелното строителство, а изключение прави единствено старото строителство в идеалния градски център. Там някои имоти са увеличили стойността си с близо 45% за последните три години въпреки възрастта на сградите и лошото състояние на жилищата основно благодарение на дефицита в предлагането. 

    През 2019 г. търсенето на имоти в по-високия ценови сегмент продължи да нараства, от една страна, заради продължаващото поевтиняване на кредитите с близо 1% в сравнение с 2018 г. , достигайки нива средно около 2,7% и заради постоянното нарастване на трудовите доходи в столицата. Последната тенденция направи имотите още по-достъпни.

    Изпращаме поредната добра година за сектора и очакваме да посрещнем следващата, още по-добра и доходоносна за всички, които избират да съхраняват капитала си в този устойчив и бързо ликвиден актив с подценявано висока краткосрочна доходност. 

    Полина Стойкова, изпълнителен директор, Bulgarian Properties

    Изпращаме година с нараснали обеми продажби и отлична достъпност на жилищата

    Приключва една изключителна година за имотния пазар в България. С много по-умерени и леки нараствания на цените, нараснали обеми продажби и отлична достъпност на жилищата.

    Още в началото на тази година имотният пазар превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно и очакваме сделки да се сключват буквално до последните часове на 2019 г.

    В допълнение към стабилните цени всички фактори, които влияят върху пазара, са със силно положително въздействие и резултатите от това са продължителен пазарен подем и оптимистични перспективи за развитие и през следващите години.

    За поредна година в големите градове най-много се търсеха жилища в сгради ново строителство. Засили се интересът и към къщи в близките села около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти.

    Пазарът продължава да бъде движен основно от български купувачи, като на много от местата те са 80-90% от купувачите. Единствено в Банско, Слънчев бряг и около Варна и Велико Търново имаме по-голямо присъствие на чуждестранни купувачи. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк