петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2708 прочитания

    С колко поскъпнаха имотите в столичните квартали през 2019?

    Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на АДРЕС
    23 януари 2020, 13:39 a+ a- a

    Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на АДРЕС. Оттам уточняват, че покачването не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби.

    По данни на компанията в повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил на имотите. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи. 

    В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като Манастирски ливади. 

    „Цените на бизнес имотите също са устойчиви, което дава предвидимост на пазара. Клиентите могат да планират възвръщаемостта от инвестицията си в дългосрочен план. Още повече, в този сегмент наемателите се сменят значително по-рядко в сравнение с жилищните имоти, което дава допълнителна стабилност на собствениците“, каза Данислав Тенинчев, старши консултант Бизнес имоти в АДРЕС.

    По данни на компанията покупките с цел инвестиция бележат ръст спрямо предходната година и вече достигат 24%. Традиционно предпочитаните имоти са двустайните апартаменти, с добра транспортна обезпеченост, заради високата ликвидност. „Ако при покупките за собствено ползване най-силно влияят характеристиките на имота и сградата, усещането и комфортът, които създават, то при спекулативните сделки цената е водеща“, пояснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС. 

    При старите апартаменти, особено панелните, продавачите постигнаха най-добрите възможни цени за жилищата си, посочват от АДРЕС. Предвид увеличаването на предлагането натискът върху по-старите имоти ще се увеличи. „Собствениците на стари и панелни жилища, които обмислят продажба, трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентност спрямо новите проекти, които се реализират в  момента, намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувач и цената, която той би платил за дадения имот“, допълва Гергана Тенекеджиева.   

    По-големият избор пред купувачите им дава увереност за преговори по офертната цена. Близо половината от сделките на компанията са сключени след коментар. Те са предимно в диапазона 1000-5000 евро. Част от клиентите – 9%, успяват да договорят понижаване на офертата с между 5000 и 10 000 евро. С минимални дялове са покупките с по-значителни отстъпки - от 10 000 до 20 000 евро и над 20 000 евро, съответно 6% и 4%. 

    Спрямо ценовите нива на сделките могат да бъде обособени 3 сегмента с приблизителни дялове. Най-масовите – 29% от всички, са на стойност между 70 000 и 100 000 евро. Другите два сегмента са с почти равен дял. Покупките от 100 000 до 150 000 евро имат минимален ръст спрямо 2018 г. и представляват 23%, а имотите между 50 000 и 70 000 са 22% от всички сделки на компанията.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам