четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1860 прочитания

    Близо половината от закупените жилища към края на 2019 г. са за инвестиция

    Това показва проучване на Colliers International на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София
    25 февруари 2020, 08:42 a+ a- a

    През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага реализиране на добра доходност. За това свидетелства и високият дял (40%) на закупилите жилище с инвестиционна цел през втората половина на 2019 г. - един от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

    Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 000. Поради засиленото търсене, покупката на имоти на етап „в строеж“ продължава да бъде един от характерните пазарни трендове. Този тип трансакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

    Според наблюденията на Colliers в края на 2019 г. започва да се наблюдава редуциране на цените в някои от проектите, които са завършени преди година. Като цяло обаче, предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика. Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 000 – 180 000 евро, а с три спални – 210 000 – 250 000 евро. Къщите от редови тип се продават за 250 000 – 420 000 евро, а самостоятелните са над 450 000 евро.

    Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1 600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 000 евро. 

    През 2020 г. може да се очаква спад в цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби, преди получаване на Акт 16. В тази връзка, все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане за да улеснят реализацията на своите проекти на етап „в строеж“.

    Това е логичен подход с оглед на очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилищни единици. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти е възможно да предизвика редуциране на цените на жилища, които се предлагат от частни лица или т.нар. „вторичен пазар“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 7 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 7 часа
    преди 22 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 23 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 24 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата