четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2450 прочитания

    Antre: Очаква се 27% спад при имотните инвестиции до 2021

    От компанията за имоти отбелязват, че това забавяне не е пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара
    11 март 2020, 16:48 a+ a- a

    Спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г. и цялостно забавяне на имотния пазар. Това показва проучването „Тенденции на имотния пазар” на агенция за недвижими имоти Antre, проведено в София през февруари.

    През последните 3 години имотните инвестиционни покупки съставляват 26% от обема на покупко-продажбите в жилищния сегмент. Благоприятстващи причини за тези стойности са икономическият ръст, нуждата от повече наемни жилища в столицата, нарастващите цени на имотите и ниските лихвени проценти по депозитите, обясняват от агенцията. Това е накарало половината от жилищните имотни инвеститори да закупят ново строителство, реализиращо се след 2016 г.

    През последната година цените са забавили ръста си, пазарът очаква корекция, икономиката се забавя, а наемният пазар на жилища вече се насища, посочват от Antre. Като се добави към това и необходимото време за реализацията на дадена имотна инвестиция, било то на наемния или вторичния пазар, е логично да има спад в имотните инвестиции, обясняват оттам.

    Въпреки очакванията за спад инвеститоритe се очаква да останат по-активни на пазара спрямо купувачите за собствено ползване. Именно това би довело до забавянето на пазара - 45.5% от респондентите (основно купувачи за лично ползване) изчакват подходящ момент. 80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат подобни тенденции със забавянето на имотните транзакциите във времето.

    От агенцията за имоти отбелязват, че това забавяне не е спад или пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара.

    Над половината от купувачите за лично ползване (56%) търсят нов имот с акт 16, а едва 35% са склонни да закупят имот преди акт 16, още по-малко преди акт 14 (груб строеж), което свидетелства за предпазливост на този тип потребители. За лично ползване най-желани са тристайните апартаменти сред 62% от анкетираните.

    При инвеститорите това съотношение е обърнато, дори нараства интересът към покупка при стартиране на строеж. Най-актуални за инвестиция остават двустайните жилища, след тях нараства и интересът към еднопространствени жилища, допълват от агенцията за недвижими имоти Antre.

    На вторичния пазар при продавачите всичко е балансирано. Запазва се близкото съотношение при предлагането на двустайни (30%) и тристайни (40%). 29% от продавачите пък изчакват ръст в цените, за да продадат имотите си по-изгодно.

    Наемният пазар за момента се запазва стабилен, въпреки лекото намаляване на наемните нива с 10% от началото на годината. Средният наем изискван от наемодателите в столицата за двустаен апартамент остава около 365 евро. Съотношението между нови жилища(1991-2016 г.) и стари е изравнено в резултат на имотните инвестиции през последните години.

    По традиция, най-търсени продължават да бъдат централните квартали, както и южните. В това число попада и ж.к. “Младост“. Индикации за по-голям интерес се наблюдава към Дружба, Надежда и Овча Купел. Това се дължи на транспортната свързаност и на по-големия избор на имоти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк