петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1683 прочитания

    Инвестиционните сделки с имоти през 2019 са на стойност €270 млн.

    Най-много сделки в страната има с парцели за строеж, офиси и търговски площи, показва проучване на Colliers
    23 март 2020, 10:23 a+ a- a

    Разпределение на инвестиционните обеми по градове (Източник: Colliers)

    В последния доклад на Colliers за инвестиционния пазар се вижда, че общата стойност на инвестиционните сделки през миналата година възлиза на 270 млн. евро. Трансакциите с парцели за строеж преобладават с дял от 37%, следвани от такива с офиси, хотели и търговски площи. Повече от половината от тях са с активи, генериращи приход. 

    Местните инвеститори са били най-активни през изминалата година – тенденция, която се очаква да продължи и през 2020 г. В допълнение компании от Източна Европа и Израел ще разширяват портфолиото си от имоти, като за целта ще разглеждат възможностите и на българския пазар. Този тип инвеститори обикновено формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. евро. Въпреки това, достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно.

    България се очаква да стартира процедура по присъединяване към Европейския валутен съюз ERM II. Това би могло да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната, съответно до по-високи инвестиции. Понастоящем валутният риск е нисък, а асоциирането с ERM II може да е положителна предпоставка за допълнително подобряване на средата. 

    Тепърва следва да се отчете и анализира ефектът от разпространението на Covid-19 върху глобалната икономика. Основните индекси на световните борси отчетоха рекорден спад. Същото се наблюдава и при цената на петрола. Предизвикателства изпитват и някои компании от производствения сектор. Целият мащаб на последствията предстои да се оцени. Това, което може да се твърди със сигурност за имотния пазар, е че отражението върху него ще се усети с известно закъснение в сравнение с други сектори. 

    Прогнозата на Colliers за 2020 година, е че, инвестиционните обеми ще запазят нивата си от 2019 г. Основните причини са:
    • Българските купувачи ще продължат да имат водеща роля на пазара, както и такива от Източна Европа и Израел. Обикновено този тип компании формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. евро;
    • Насищането с проекти в строеж може да стимулира местните инвеститори, включително и институционалните, да увеличат позициите си в опериращи имоти с доход (инвестиционни имоти);
    • Старт на присъединяването на България към Европейския валутен съюз ERM II през 2020 г., може да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната, съответно до по-високи инвестиции. Понастоящем валутният риск е нисък, а асоциирането с ERM II може да е положителна предпоставка за допълнително подобряване на средата. Въпреки това, достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам