събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  780 прочитания

  Инвестиционните сделки с имоти през 2019 са на стойност €270 млн.

  Най-много сделки в страната има с парцели за строеж, офиси и търговски площи, показва проучване на Colliers
  23 март 2020, 10:23 a+ a- a

  Разпределение на инвестиционните обеми по градове (Източник: Colliers)

  В последния доклад на Colliers за инвестиционния пазар се вижда, че общата стойност на инвестиционните сделки през миналата година възлиза на 270 млн. евро. Трансакциите с парцели за строеж преобладават с дял от 37%, следвани от такива с офиси, хотели и търговски площи. Повече от половината от тях са с активи, генериращи приход. 

  Местните инвеститори са били най-активни през изминалата година – тенденция, която се очаква да продължи и през 2020 г. В допълнение компании от Източна Европа и Израел ще разширяват портфолиото си от имоти, като за целта ще разглеждат възможностите и на българския пазар. Този тип инвеститори обикновено формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. евро. Въпреки това, достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно.

  България се очаква да стартира процедура по присъединяване към Европейския валутен съюз ERM II. Това би могло да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната, съответно до по-високи инвестиции. Понастоящем валутният риск е нисък, а асоциирането с ERM II може да е положителна предпоставка за допълнително подобряване на средата. 

  Тепърва следва да се отчете и анализира ефектът от разпространението на Covid-19 върху глобалната икономика. Основните индекси на световните борси отчетоха рекорден спад. Същото се наблюдава и при цената на петрола. Предизвикателства изпитват и някои компании от производствения сектор. Целият мащаб на последствията предстои да се оцени. Това, което може да се твърди със сигурност за имотния пазар, е че отражението върху него ще се усети с известно закъснение в сравнение с други сектори. 

  Прогнозата на Colliers за 2020 година, е че, инвестиционните обеми ще запазят нивата си от 2019 г. Основните причини са:
  • Българските купувачи ще продължат да имат водеща роля на пазара, както и такива от Източна Европа и Израел. Обикновено този тип компании формират годишен инвестиционен обем в размер между 200 и 300 млн. евро;
  • Насищането с проекти в строеж може да стимулира местните инвеститори, включително и институционалните, да увеличат позициите си в опериращи имоти с доход (инвестиционни имоти);
  • Старт на присъединяването на България към Европейския валутен съюз ERM II през 2020 г., може да доведе до повишаване на кредитния рейтинг на страната, съответно до по-високи инвестиции. Понастоящем валутният риск е нисък, а асоциирането с ERM II може да е положителна предпоставка за допълнително подобряване на средата. Въпреки това, достигане на нивата на инвестиции от 2017 и 2018 г. би било изключително трудно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията