вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3002 прочитания

    55% от бизнеса планира връщане в офиса до есента

    28% от служителите работят от офиса в момента, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton
    18 юни 2020, 11:14 a+ a- a

    Над 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офиса до есента, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол.

    Това показа проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton сред компании от различни сектори с общо над 22 000 служители. Допитването е проведено през втората половина на май и делът на участниците е изчислен на базата на броя на работещите в тях.

    Около 28% от работещите в анкетираните дружества вече са в офиса, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане. Показателно е, че 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството. Това налага работодатели и собственици на сгради да се погрижат за безопасността на служителите, което често е свързано с дълъг и сложен комплекс от мерки. 

    За да организира този процес, глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто партньор за България е Forton, разработи специално ръководство. Документът под заглавие Recovery readiness: a how-to guide for reopening your workplace, дава насоки за процедурата на базата на натрупаната от компанията експертиза до момента. Към края на април Cushman & Wakefield е обезпечила връщането в офиса на служители и клиенти, работещи на обща площ от над 74 млн. кв. м по целия свят. 

    „Преведохме и адаптирахме това ръководство, защото връщането към работа в офис в условията на продължаваща несигурност е предизвикателство за всеки бизнес. Получаваме много запитвания от наши клиенти относно мерките, които трябва да вземат и смятаме, че това ръководство ще им е от полза“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

    Ръководството е базирано на концепцията 6 feet office, която Cushman & Wakefield и неговите партньори разработиха и прилагат както в собствените си офиси, така и в тези на техни клиенти. Тя е разработена така, че да осигури безопасна среда за работа в офиса, като се спазва принципа на 2 метра дистанция. Ръководството е насочено към наематели и собственици на офис сгради. То включва набор от технически указания за проверка на системите и инсталациите в сградата, мерки за реорганизация на общите части на сградата и на отделните офиси, както и съвети как да се комуникира промяната със служителите.

    Най-общо, концепцията 6 feet office обхваща шест елемента, които са подробно развити в ръководството. Това са: оглед на площите, създаване на ясни и лесни за следване правила, нова организация на движението в закритите пространства, преподреждане на работните места, разяснения за служителите. Според консултантската компания технологиите ще навлизат все по-силно в работния процес, а хибридният начин на работа (от различни работни пространства) ще се наложи като трайна тенденция.  

    Ръководството на български език може да разгледате тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция