петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12980 прочитания

    Вижте идеи за интересни пътешествия и изживявания в Родопите (Снимки)

    Препоръки и любопитни факти споделя Ели Иванова, автор на книгата „Седем дни в Родопите“
    02 юли 2020, 13:48 a+ a- a

    Родопите са огромни, красиви, потайни, древни и все още не достатъчно добре познати за туристите. Можете да обикаляте из тях с месеци и все пак да откривате нови места, които да ви изненадват със спиращи дъха гледки и богата история.

    На пътешествие в този магичен район ни повежда създателката на платформата „Друми в думи“ Ели Иванова в новата си книга - „Седем дни в Родопите“, която излиза в България през юли 2020 с логото на „Сиела“. 

    В пътеводителя Ели предлага примерен маршрут, който ще ви позволи в рамките на една седмица с кола да прекосите планината от изток на запад, като посетите някои от най-известните ѝ забележителности и в същото време видите по-малко познати, но също толкова красиви места. Книгата описва 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки. 

    Броени дни преди излизането на книгата, Economy.bg потърси Ели, за да ни препоръча интересни места, изживявания, гледки и ястия, на които можем да се насладим в Родопите. 

    Как се стигна до написването на „Седем дни в Родопите“, какво ще открият читателите в книгата и кога се очаква да излезе на българския пазар?
    Била съм много пъти в родопските дебри, но конкретен повод да напиша тази книга беше седемдневното ми лятно приключение в Родопите, когато за първи път ги преминах от край до край, от най-източната част до най-западната, по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев. Тогава с половинката ми Иван нарекохме символично този маршут Родопската магистрала. По протежение на „магистралата“ за седем дни посетихме над 30 места. Някои от тях бяха нови за нас, а други като светилището Татул, Златоград и Широка Лъка искахме да видим отново.

    Имаше и забележителности от плана ни, които не успяхме да видим в рамките на тези седем дни, затова се върнахме специално за тях през октомври. Това бяха главно места около Смолян - връх Орфей, изворът на Арда, конакът в село Буката.

    Впоследствие, когато работих върху книгата, реших да включа в нея и места от предишни посещения, но пак край тази родопска магистрала, защото те са също интересни и заслужават да се видят.

    Очаква се книгата да излезе в началото на другата седмица.

    Първите три идеи за пътешествия в Родопите, които би ни дала, са...  
    Ако не сте ходили досега в Родопите, непременно трябва да посетите най-напред някои емблематични места - Тракийското светилище в село Татул, Дяволският мост край Ардино, пещера Дяволското гърло край Триград.

    От по-малко популярните места горещо препоръчвам светилището Харман кая, близо до това в Татул, кромлехът край Долни Главанак, извора на река Арда под Ардин връх.

    Долни Главанак

    А какво е добре да имаме предвид, преди да потеглим?
    Винаги има повод да посети човек Родопите. Когато и да отидете, все са си красиви и магнетични. Колкото и места да сте посетили там в планината, все ще има какво ново да откривате.

    Направете си предварителен план за маршрут, съобразен с времето, с което разполагате.

    За да успеете да посетите повече места, аз ви съветвам за през деня предварително да се подсигурите с вода и сандвичи, за да не губите време да търсите магазини и заведения, когато огладнеете или ожаднеете. Това ви прави изключително гъвкави. Едно сядане в ресторант може да отнеме 2-3 часа. За сравнение, точно толкова време ви е необходимо да обходите кръговия маршрут на екопътека Каньона на водопадите. Ресторантите може да останат за вечеря :-) .

    Най-интересните неща, които научи по време на тези седем дни в Родопите , са...
    Както споменах, това беше поредното мое пътешествие в Родопите. С всяко ходене съм научавала множество интересни неща. Особеното в случая беше, че прекарах в планината малко по-дълго време и че успях да ги обходя от край до край, да посетя повече места. Узнах историята на старата църква в село Долно Луково, видях много стари долмени, светилища, мостове, научих легендата за връх Орфей, чието старо име е Карлъка, разбрах, че Златоград е родното място на Дельо хайдутин и че точно от Златоград произхожда известната песен, полетяла към Космоса „Излел е Дельо хайдутин“.

    Със сигурност има и други научени неща, но тези ми изникват най-напред.

    Мястото, което най-много те изненада, е... 
    Това е място, за което не бях чувала и буквално ни се изпречи на пътя - Мемориалният комплекс Илиева нива в района на село Глумово по главния път от Ивайловград до Крумовград. В този район на 3 октомври 1913 г. редовна османска войска избива над 200 български деца – все още пеленачета, деца на българи, бягащи от Южна Тракия и преследвани от тази войска.

    Мемориалният комплекс Илиева нива в района на село Глумово

    Мястото, което най-много те впечатли, е... 
    Трудно е да откроя само едно място. Ще спомена няколко.

    Първото от тях е светилището Харман кая. Намира се в района на Момчилград, на около 7 км северно след село Равен. Аз лично се впечатлих от мащаба на мястото – скалните образувания, изсечените площадки и хълмът с пещерата заемат солидна площ.

    Харман кая

    Друго завладяващо за мен място се оказа кромлехът до село Долни Главанак. Той е вид мегалитно съоръжение с култово предназначение и представлява ансамбъл от вертикални каменни блокове, подредени в кръг с диаметър около 10 метра.

    Ще добавя и крепост Устра край село Устрен - една от най-интересните крепости в Родопите, които съм посещавала. Крепостта впечатлява със страхотни гледки във всички посоки и с масивни останки.

    Най-интересните и вкусни традиционни ястия, които опита, са...
    Когато съм в Родопите не пропускам да опитам пататник и качамак. Това са ми любимите родопски манджи.

    Най-забележителната гледка, на която се наслади, е...
    Една от най-забележителните гледки беше от крепостта Устра до с. Устрен. От нея се насладих на невероятни панорами към шеметната родопска шир във всички посоки. От тази крепост има пряка видимост към крепостта Моняк, недалче от Кърджали.

    Друга запленяваща гледка беше към меандъра на река Арда до село Стар Читак. 

    Изобщо река Арда и красивите ѝ форми бяха наш спътник почти през цялото време.

    Хората, с които се запознахте по тези места, са...
    Като цяло хората в Родопите са много отзивчиви, сърдечни и гостоприемни. 

    По време на лятното ни пътешествие срещнахме доста хора. С някои от тях се запознахме, с други просто поговорихме накратко.

    Един разговор, който няма да забравя беше с възрастна жена от село Мандрица, албанското село в Родопите. Той беше кратък, но някак затрогващ. Със сълзи на очи жената ни сподели, че ѝ е много мъчно колко малко сега е останало от селото. Някога е било голямо и с много къщи. Сега много от тях са пусти и се рушат, а в селото живеят трийсетина души.

    Родопите са...
    Родопите са красиви и магнетични, завладяващи и стратегически. Затова са били винаги примамливи за заселници и завоеватели, което в допълнение на богатата история и красотата им, несъмнено е оставило и тъжен отпечатък върху тях.

    Като човек, който обича да пътува, как ти се отрази изолацията? Коя е следващата дестинация?
    Толкова дълго време не се бях задържала на едно място от много отдавна :-) . Разгледах много от старите снимки. Периодично поглеждах в календара коя дата е и после в архивите от кадри къде съм била на тази дата преди време. Набелязах си места, които да посетя и други, на които да се върна в друг сезон и по друго време.

    Сред планираните за посещение места са Копренските и Хайдушките водопади в Северозападна България и няколко маршрута във високите части на Рила покрай красиви и малко познати рилски езера.

    Също така ми се иска отново да се върна в Родопите - има толкова много места там, които не съм видяла, а много искам. Сред тях са две-три интересни пътеки в района на Триград, Смолян и дузина слабо познати светилища в Източните Родопи. Има, има много какво да се види в България!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство