четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  598 прочитания

  Бъдещият офис ще бъде по-гъвкав

  Повече от половината от ползвателите на офис площи в София ще променят модела си на работа от изцяло традиционнен офисен модел към изцяло дистанционен или полу-дистанционен модел, сочи ново проучване
  22 юли 2020, 14:30 a+ a- a

  Бъдещият офис ще бъде гъвкав, като по-голямата част (57%) от работните места ще са разположени в стандартния офис, една трета (32%) от служителите ще работят от вкъщи, а 11% ще използват гъвкави офис пространства. Това сочи проучване на MBL компания, специализирана в консултантски и брокерски услуги в областта на бизнес имотите, съвместно със Sterling Serviced Offices Group сред 100 наемателя на офис площи в София, за да проследят ефекта от COVID-19 върху бизнеса по време на кризата, както и евентуални промени във виждането на наемателите относно офис пространствата.

  Около две трети (63%) от анкетираните очакват негативен ефект върху бизнеса във връзка с пандемията, докато при 19% не се очакват значителни промемени. 7% са песимисти относно краткосрочните и дългосрочни резултати, докато при 11% от компаниите са се появили нови възможности за разрастване в резултат на пандемията.

  По-голямата част от наемателите (42%) нямат планове за промяна на броя служители, докато 30% все още не са сигурни дали ще има някакъв ефект върху броя на персонала. Само една пета от анкетираните наематели дават негативна обратна връзка, предвиждайки съкращения, а 9% планират разрастване.

  Измежду наемателите се наблюдават и планове за дългосрочна промяна на конвенционалните офис пространства. Повече от половината (55%) от ползвателите на офис площи са съгласни (12% от които са категорични), че в резултат на пандемията компанията им ще промени модела си на работа от изцяло традиционнен офисен модел към изцяло дистанционен или полу-дистанционен модел. Една пета (20%) от анкетираните все още са несигурни дали ще бъдат приложени нови методи на работа, докато 25% остават консервативни и са по-скоро склонни да продължат да работят по вече установените начини.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Предлагането на индустриални площи с ръст през първата половина на2020 г.
  Свободните площи отчитат лек ръст и достигат 8%, показва анализ на Colliers на пазара на индустриални имоти в София
  преди 3 часа
  Фондът на фондовете гарантира кредити за социални и стартиращи предприятия
  УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до €50 000 за срок до 10 години
  преди 3 часа
  Доц. Кунчев: Никой не може да даде прогноза какво ще се случи в следващите месеци
  Ако е необходимо има готовност да бъде оборудвана цяла болница за Covid пациенти
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  На 6 август Министерството на туризма ще бъде затворено
  Заради ислужител с положителен тест за коронавируст сградата на ведомството ще бъде дезинфекцирана