четвъртък, 24 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  382 прочитания

  Предлагането на индустриални площи с ръст през първата половина на2020 г.

  Свободните площи отчитат лек ръст и достигат 8%, показва анализ на Colliers на пазара на индустриални имоти в София
  06 август 2020, 11:16 a+ a- a

  Проучването на Colliers за развитието на пазара на модерни индустриални и логистични площи през първата половина на 2020 г. показа, че предлагането продължава да нараства с плавни темпове. За разглеждания период то се увеличава с 3%, което води до общ обем от 1 096 800 кв.м. Основна заслуга за това развитие има завършването на Логистичен Парк София и на две нови сгради в Логистичен Парк Ийст Ринг. Лек ръст от 1% се регистрира и в нивата на свободните площи, с което те достигат до 8%.

  Търсенето в сегмента е генерирано основно от компании, опериращи в следните области – търговия с бързооборотни стоки, фармация, електронна търговия и транспорт и спедиция. Те имат съществен принос към нетното усвояване на 23 500 кв.м., разположени предимно в новозавършени сгради и отдадени още на етап „в строеж“.

  Промени в средните наемни нива на клас А и B складови площи с добра локация и изградена инфраструктура не се наблюдават. Те остават съответно 5,2 евро и 2,7 евро на кв.м. на месец. 

  Мерки, които компаниите планират в следващите 18 месеца

  През първото полугодие на 2020 г. пазарът е повлиян от пандемията от COVID-19. В тази връзка, Colliers проведе проучвания сред компании в логистичния сектор и в автомобилната индустрия. Те показват, че отражението на здравната криза върху логистичните компании е пряко свързано с ефекта ѝ върху техните клиенти. По тази причина, при 74% от участниците се наблюдава частично неблагоприятно влияние върху бизнеса, тъй като обслужват и сектори, пострадали от кризата. За 9% случващото се има положителен ефект върху дейността, а за останалите 17% - отрицателен.

  От проучването на Colliers се вижда, че пандемията от коронавирус повлиява неблагоприятно автомобилната индустрия в България. Част от заводите спират работа за известен период, друга продължават, но с по-ниско темпо на производство, а някои се преориентират към изработка на защитни предпазни средства. Има и компании, на които се налага да приложат мерки за справяне с последствията от здравната криза, като използване на платен и/или неплатен отпуск от служителите и въвеждане на работа на смени. 

  Нагласите на 1/3 от производствените компании в сектора за следващите 18 месеца са да продължат дейността си без съществени промени в организацията. 33% обмислят възможности за осигуряване на по-голяма ликвидност с предприемане на различни действия, сред които са предоговаряне на наемни условия и продажба и последващо наемане на използваните от тях площи.

  Отразява ли се здравната криза върху логистичните компании?

  В резултат на здравната криза и нейното отражение върху бизнеса очакванията за следващите месеци са в няколко посоки. Наемодателите с дългогодишен опит ще предложат гъвкави решения на тези от своите наематели, които изпитват затруднения. Най-често прилаганите подходи в тази посока са намаляване на наема, за сметка на удължаване на срока на договора или наемане на повече площи във времето. Налице е вероятност за повишено търсене на хладилни складове и крос-докинг площи, най-вече от оператори на хранителни стоки. Ще се засилва градската логистика - наемане на складове на локации, в близост до жилищни квартали. 

  Все повече ще се наблюдава преместване на бизнес операции и производство от Азия по-близо до централното седалище на фирмата - към Европа, т.нар. „nearshoring“. Като част от тази тенденция, България, със своето геостратегическо положение, данъчна политика и наличие на работна сила, има шансове да привлече повече инвестиции. Друга тенденция, която се очаква, е засилване на автоматизацията на производствата и електронната търговия, което ще доведе и до оптимизация в използването на индустриални и логистични площи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Роб Диксън е новият посланик на Великобритания у нас
  Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев
  преди 9 часа
  Ваксината на Johnson & Johnson влиза в 3-а фаза клинични изпитания
  Компанията е разработила ваксина, която да се прилага еднократно
  преди 10 часа
  Срещу Австрия бе заведена колективна жалба заради разпространението на коронавируса
  Националните власти, както и местните в провинция Тирол ще бъдат подведени под отговорност в съда
  преди 10 часа
  Българите държат близо 58 млрд. лв. в банките
  Спестяванията са нараснали с близо 8% през август