петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1748 прочитания

    Очакват наемите на офисите в София да продължат да падат

    Споделените офис пространства ще придобият все по-голяма популярност заради гъвкавостта, която предлагат, сочи проучване на Colliers International
    12 август 2020, 17:18 a+ a- a

    Търсенето на офиси продължава да бъде факт през първото полугодие на 2020, но с по-бавни темпове в сравнение със същия период на миналата година. Брутно наетите площи - всички транзакции на пазара в София, са 56,500 кв.м., което е 15% по-малко спрямо първите шест месеца на 2019. Двигателят на пазара продължават да бъдат компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора, които формират 67% от реализираните сделки на пазара. Другите сектори, които допринасят за броя на транзакциите в сегмента през разглеждания период, са професионални услуги (14%), фармация (6%), търговия (6%), производство (3%) и други (4%). Това сочи доклад на Colliers за пазара на офис площи в София през първото полугодие на 2020.

    Данните сочат, че в общия обем на сключени транзакции с най-голям дял от 42% са тези с цел подновяване на съществуващ договор. Следват ги сделките за релокация (27%), отдаване на площи на етап „в строеж“ (15%), разширяване на офис пространства в текуща или нова локация (11%), преотдаване на вече наети площи (3%) и нови компании за пазара (2%).

    През първата половина на годината, основно поради завършването на трета сграда на Garitage Park, се регистрира леко увеличаване с 1% на предлагането на модерни офис площи клас А, В и С в София, с което достига 2,315,600 кв.м. Независимо от това, нивата на свободните площи се запазват на 11% от общия обем.

    Средните офертни наемни нива на офиси клас А в столицата регистрират спад от 8% и съответно стават - идеален център - 14 евро на кв.м, широк център – 12.5 евро на кв.м и периферни зони– 12 евро на кв.м. При клас В в столицата те остават стабилни - 10 евро на кв.м. Очаква се допълнителен спад в офертните нива в краткосрочен план.

    През разглеждания период динамиката на пазара е силно повлияна от пандемията от COVID-19. В проведено през месец април проучване на Colliers, половината от компаниите споделят, че очакват негативно влияние на здравната криза в рамките на следващите от 9 до 18 месеца, най-вече защото обслужват и пряко засегнати сектори. 19% считат, че няма да настъпи съществена промяна в бизнеса им, а 16% се надяват на краткосрочен позитивен ефект върху конкретната им сфера на дейност.

    Сред ефектите на пандемията от коронавирус се очаква да бъдат промени в новоподписаните договори, при които все по-често ще се наблюдава прилагане на стъпаловиден наем при запазване на средния доход за наемодателя, както и клаузи, даващи по-голяма гъвкавост на наемателя по отношение на възможностите за прекратяване.

    Голяма част от компаниите ще преразглеждат начина си на работа, като очакването е всеки от служителите им да работи от вкъщи (дори след преодоляването на епидемията) средно 1,5 дни. Поради осъзнатата дългосрочна необходимост от възможности за дистанциране в офисите, нетните площи на служител ще се завишават леко там, където плътността е била голяма.

    Преосмисля се и ефективността на големите отворени пространства, като ще се преминава все по-често към формат на квартали/ клъстъри, разделени по естествен начин от помещения с помощни функции.

    Налице са предпоставки споделените офис пространства да придобият все по-голяма популярност, поради факта, че могат да предоставят нужната гъвкавост на компаниите при увеличаване или намаляване на заетата площ, спрямо конкретните нужди, при по-ниски разходи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство