четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2041 прочитания

    Как пандемията се отрази на жилищата във високия сегмент?

    Най-силен е интересът към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София
    17 август 2020, 14:01 a+ a- a

    Стабилни цени, превес на купувачите над купувачите и спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел. Това са сред основните тендеции на пазара на жилищата във висок и средно висок сегмент през първото полугодие на 2020 според проучване на Colliers International.

    Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни, сочи докладът н компанията. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145,000 – 250,000 евро за апартаменти и 250,000 – 450,000 евро за къщи.

    При наемите също липсва промяна. Те се задържат между 950 – 1,600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2,000 евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

    Пандемията е предизвикала и редица промени в поведението на участниците на пазара през разглеждания период. Една от тях, според данните в доклада, е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите спрямо продавачите. Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с разрешение за ползване. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с 2 или 3 спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София. 

    Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с  инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%. Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани. 

    При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4%, спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г. 

    Очакванията за предстоящите месеци са предлагането да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. 

    Купувачите на имоти на етап „в строеж“ е вероятно да се възползват от по-гъвкави схеми на плащане. Предприемачите, които не успеят да реализират планирания обем продажби преди получаване на Акт 16, се очаква да бъдат склонни на отстъпки от цените в размер между 5% - 10%.

    Очаква се частните лица, които целят да реализират продажба по-бързо, да редуцират офертните си цени, за да повишат атрактивността на своите имоти. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк