неделя, 01 ноември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2075 прочитания

  Ваканционният имот се превръща в жилищен

  Търсенето на имоти в селата и малките населени места дава надежда за по-устойчиво регионално развитие, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties
  18 август 2020, 11:56 a+ a- a

  Във време на пандемия и повече възможности за работа от разстояние, животът извън големия град придоби все по-голяма атрактивност. Селата, малките населени места и курортите привличат все повече българи, които могат да работят дистанционно. Как тази тенденция се отразява на пазара на ваканционни и селски имоти попитахме Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията за имоти Bulgarian Properties.

  Как коронавирусът промени пазара на ваканционни имоти?
  Пандемията донесе редица сътресения, но също така и ни помогна да преосмислим начина си на живот и ценностите. В това отношение може би имаше оздравителен ефект върху имотния пазар, тъй като хората отново се замислиха за по-спокоен живот, за по-голяма близост до природата, за собствено дворно място и за живот далече от забързаните големи градове. Този път мечтите за живот на спокойно място са и много по-лесно осъществими с работата от вкъщи и хилядите възможности, които добиха популярност, за водене на нормален живот и от дистанция, срещи, обучения, пазаруване и др. 

  В тази връзка ваканционните и селските имоти преживяват разцвет, активността на пазара се пренесе и към курортите, селата и малките населени места, докато преди това беше съсредоточена основно в големите градове. Това дава надежда и възможност за по-устойчиво регионално развитие. 

  Какво се търси най-много в момента и какви са цените? 
  В момента най-много се търсят къщи на село, след тях се нареждат имотите в планинските курорти и макар да е лято, морските имоти са на трето място. На много от хората им е нужно повече време, за да се завърнат по родното Черноморие първо като туристи, което реално се случва в момента, да им хареса и да видят хилядите изгодни имоти, които се продават по морето. Смятам, че в бъдеще можем да очакваме нарастване на интереса на българите и към морските курорти. 

  Цените по морето са единствените имотни цени, които бележат лек спад през тази година. Това се дължи и на факта, че голяма част от търсенето беше чуждестранно, а в момента то не може да се материализира и курортите, които разчитаха на чуждестранни туристи и на чуждестранни купувачи на имоти съответно, са най-засегнати от кризата. 

  Промени ли се профилът на клиентите? Има ли отлив на чуждестранни купувачи?
  Отлив има, но той е продиктуван от обективни причини на невъзможност да се посети България, за да се избере имот. Имаме запитвания от чужбина, но в момента са в процес на изчакване. Реалните клиенти са почти изцяло българи, а техният профил не се променя, а по-скоро се добавят още и още купувачи, които преоткриват възможностите за покупка и живот в курорт. Т.е. курортните имоти тепърва набират сила и популярност сред българите, след като години наред бяха считани за типично място за покупка от чужденци. 

  Каква е ситуацията при селските имоти, които като че ли станаха особено атрактивни последните месеци? Има ли ръст в търсенето на селски къщи, какъв тип и какви са цените?
  Селските имоти бяха първите, към които се обърнаха хората от големите градове в търсене на собствено място на открито, място, където могат да прекарат лятото и да могат да се уединяват и изолират в случай на нужда. 

  Цените на селските къщи варират от няколко хиляди евро до над 100 000, в зависимост от селото, района, състоянието на имота. Най-много се продават къщи, които са ремонтирани или нови и са готови за обитаване, като цените им варират от около 30 000 евро до 100 000 евро. Интересна е тенденцията да се купуват по-скъпи, но модерно направени къщи, а особен интерес привличат селата около Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. 

  Кой са най-атрактивните райони за живот на село?
  Селата в централната част на страната се оформят като притегателна зона, тъй като са с по-ниски цени от тези около София, а същевременно са на около 2 часа с кола. Освен това, те дават удобството да може да се пътува из цялата страна и разнообразните пейзажи и атракции, които тя предлага. 

  Какви е профилът на клиентите, които купуват селски къщи?
  Това са най-вече млади семейства с деца, хора, които имат възможност да работят от дистанция. Има хора и пред пенсия, които искат да живеят по-спокойно, след като се пенсионират. Като цяло, всеки се замисля за къща, а сега повече отвсякога имат желание и готовност да се сдобият с такъв имот. 

  Има ли достатъчно предлагане?
  Предлагане има, като обаче тенденцията е най-добрите оферти да се изчерпват бързо. Имахме години, в които търсенето на селски имоти беше потиснато и на пазара бяха останали много къщи за продажба. Веднага след премахването на ограниченията за пътуване, голяма част от тези имоти бяха изкупени, а нови не се строят. Така че има надежда за българското село.

  Как мислите - превръща ли се ваканционният имот в жилищен? Какво е бъдещето на ваканционните имоти?
  Мисля, че това е много точно казано - ваканционният имот все повече се превръща в жилищен, поне за някаква част от годината. А какво по-хубаво от това да живееш в курорт!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Германия обяви цялата територия на България за рисков регион
  От 1 ноември ще има ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани
  преди 1 ден
  ЕС отпуска €220 млн. за трансфер на пациенти с Covid-19
  Обстановката в Европа е много сериозна, трябва да действаме незабавно и в синхрон, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 1 ден
  В Бургас вече има детски научен и енергиен център „ПланeтУм“
  Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града
  преди 2 дни
  Над 18% ръст на френската икономика през 3-то тримесечие
  Френската централна банка очаква нов спад през последната четвърт на годината