петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3933 прочитания

    Ваканционният имот се превръща в жилищен

    Търсенето на имоти в селата и малките населени места дава надежда за по-устойчиво регионално развитие, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties
    18 август 2020, 11:56 a+ a- a

    Във време на пандемия и повече възможности за работа от разстояние, животът извън големия град придоби все по-голяма атрактивност. Селата, малките населени места и курортите привличат все повече българи, които могат да работят дистанционно. Как тази тенденция се отразява на пазара на ваканционни и селски имоти попитахме Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията за имоти Bulgarian Properties.

    Как коронавирусът промени пазара на ваканционни имоти?
    Пандемията донесе редица сътресения, но също така и ни помогна да преосмислим начина си на живот и ценностите. В това отношение може би имаше оздравителен ефект върху имотния пазар, тъй като хората отново се замислиха за по-спокоен живот, за по-голяма близост до природата, за собствено дворно място и за живот далече от забързаните големи градове. Този път мечтите за живот на спокойно място са и много по-лесно осъществими с работата от вкъщи и хилядите възможности, които добиха популярност, за водене на нормален живот и от дистанция, срещи, обучения, пазаруване и др. 

    В тази връзка ваканционните и селските имоти преживяват разцвет, активността на пазара се пренесе и към курортите, селата и малките населени места, докато преди това беше съсредоточена основно в големите градове. Това дава надежда и възможност за по-устойчиво регионално развитие. 

    Какво се търси най-много в момента и какви са цените? 
    В момента най-много се търсят къщи на село, след тях се нареждат имотите в планинските курорти и макар да е лято, морските имоти са на трето място. На много от хората им е нужно повече време, за да се завърнат по родното Черноморие първо като туристи, което реално се случва в момента, да им хареса и да видят хилядите изгодни имоти, които се продават по морето. Смятам, че в бъдеще можем да очакваме нарастване на интереса на българите и към морските курорти. 

    Цените по морето са единствените имотни цени, които бележат лек спад през тази година. Това се дължи и на факта, че голяма част от търсенето беше чуждестранно, а в момента то не може да се материализира и курортите, които разчитаха на чуждестранни туристи и на чуждестранни купувачи на имоти съответно, са най-засегнати от кризата. 

    Промени ли се профилът на клиентите? Има ли отлив на чуждестранни купувачи?
    Отлив има, но той е продиктуван от обективни причини на невъзможност да се посети България, за да се избере имот. Имаме запитвания от чужбина, но в момента са в процес на изчакване. Реалните клиенти са почти изцяло българи, а техният профил не се променя, а по-скоро се добавят още и още купувачи, които преоткриват възможностите за покупка и живот в курорт. Т.е. курортните имоти тепърва набират сила и популярност сред българите, след като години наред бяха считани за типично място за покупка от чужденци. 

    Каква е ситуацията при селските имоти, които като че ли станаха особено атрактивни последните месеци? Има ли ръст в търсенето на селски къщи, какъв тип и какви са цените?
    Селските имоти бяха първите, към които се обърнаха хората от големите градове в търсене на собствено място на открито, място, където могат да прекарат лятото и да могат да се уединяват и изолират в случай на нужда. 

    Цените на селските къщи варират от няколко хиляди евро до над 100 000, в зависимост от селото, района, състоянието на имота. Най-много се продават къщи, които са ремонтирани или нови и са готови за обитаване, като цените им варират от около 30 000 евро до 100 000 евро. Интересна е тенденцията да се купуват по-скъпи, но модерно направени къщи, а особен интерес привличат селата около Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. 

    Кой са най-атрактивните райони за живот на село?
    Селата в централната част на страната се оформят като притегателна зона, тъй като са с по-ниски цени от тези около София, а същевременно са на около 2 часа с кола. Освен това, те дават удобството да може да се пътува из цялата страна и разнообразните пейзажи и атракции, които тя предлага. 

    Какви е профилът на клиентите, които купуват селски къщи?
    Това са най-вече млади семейства с деца, хора, които имат възможност да работят от дистанция. Има хора и пред пенсия, които искат да живеят по-спокойно, след като се пенсионират. Като цяло, всеки се замисля за къща, а сега повече отвсякога имат желание и готовност да се сдобият с такъв имот. 

    Има ли достатъчно предлагане?
    Предлагане има, като обаче тенденцията е най-добрите оферти да се изчерпват бързо. Имахме години, в които търсенето на селски имоти беше потиснато и на пазара бяха останали много къщи за продажба. Веднага след премахването на ограниченията за пътуване, голяма част от тези имоти бяха изкупени, а нови не се строят. Така че има надежда за българското село.

    Как мислите - превръща ли се ваканционният имот в жилищен? Какво е бъдещето на ваканционните имоти?
    Мисля, че това е много точно казано - ваканционният имот все повече се превръща в жилищен, поне за някаква част от годината. А какво по-хубаво от това да живееш в курорт!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство