сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1579 прочитания

    Над 160 хил. кв.м логистични площи са в строеж в София

    Устойчивото търсене на площи за градска логистика в София е провокирано основно от ръста на онлайн търговията
    18 август 2020, 12:23 a+ a- a

    Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на 2020 г., както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие. До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м. Това показва тримесечният доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. 

    Сред по-големите въведени в експлоатация проекти са пета и шеста сграда от East Ring Logistics Park в Нови хан, както и първият етап от Logistics Park Sofia в Равно поле. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, основно в резултат на ръста на онлайн търговията. 

    „Регистрираме устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, провокирано основно от ръста на онлайн търговията”, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton. 

    По негови наблюдения търсенето на складови площи в рамките на града е в рамките на 500-1500 кв. м за осигуряването на последния етап от доставката потребителите. При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2 до 6 000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране. 

    Към средата на годината в строеж в София и в околностите са 166 652 кв. м, повечето от които са предназначени за собствено ползване. При проектите с площи под наем тенденцията е много от започнатите да са договорени за отдаване още в начален етап. От това каква част от строящите се проекти ще бъдат отдадени под наем до въвеждането си в експлоатация, зависи какъв ще е делът на свободните площи през следващите тримесечия. 

    “Макар че пазарът показва устойчива активност, ситуацията далеч не е лесна за наемателите и наемодателите. В сегашната ситуация много компании търсят оптимизиране на оперативните разходи и собствениците на сгради трябва да реагират гъвкаво“, коментира Жоро Ангелов. Най-често в такива случаи се предлага временна отстъпка от договорените нива в комбинация с удължаване на наемния срок. 

    Според него може да се очаква краткосрочно намаляване на пазарните наемни нива до абсорбирането на свободните площи в новоизграждащите се логистични проекти.

    За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3.8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4.2-4.4 евро/кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2%. 

    В страната пазарът на индустриални площи е доминиран от експортно ориентирани производствени предприятия. Предвид затрудненията на световната икономика, секторът на индустриални недвижими имоти се очаква да се възстановява бавно и поетапно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 15 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 17 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 18 часа
    преди 18 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 21 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.