четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  398 прочитания

  Сложи ли коронавирусът край на традиционния офис в Япония?

  65% от компаниите в страната са позволили или насърчили служителите си да работят от дома
  19 август 2020, 09:05 a+ a- a

  Една трета от японските фирми преоценяват използването на офиси след рязък спад на използването им през август спрямт година по-рано, тъй като 65% от фирмите разрешават или насърчават служителите да работят от дома си заради пандемията на коронавирус, показва месечно проучване на „Ройтерс“.

  Много работници в Япония и на други места по света започнаха да използват телекомуникации, за да общуват във връзка с разпространението на коронавируса, а правителствата наложиха ограничения за бизнеса и придвижването, за да го ограничат.

  Около 62% от фирмите в Корпоративното проучване на „Ройтерс“ заявиха, че използването на офиси е намаляло с 10-20% в началото на август в сравнение с година по-рано, докато 25% са казали, че е намаляло с 30-50%, а 9% са казали, че ползването е намаляло наполовина през този период.

  Проучването показа, че фирмите предоставят на работниците по-голяма гъвкавост по време на пандемията и започват да преосмислят традиционния офис, като тенденцията върви към прекратяване на дългите часове и пътуванията в час пик, които символизират силната работна етика на Япония.

  „Преразглеждането на работното пространство в офис би увеличило социалните придобивки като цяло, тъй като помага за облекчаване трудностите с пътуването и разрешава проблема с недостига на офиси“, пише в проучването мениджър на компания производител на хартия и целулоза при условие за анонимност.

  До началото на 2020 г. в Токио нараства търсенето на офис площи от фирми, които искат да се разширят или развият дейността си, но процентът на свободните работни места се влоши за пети пореден месец през юли.

  Проучването показа, че 33% от японските фирми преразглеждат или обмислят да преразгледат използването на офиса. От тях 48% обмислят създаването на сателитни офиси - най-популярният избор, докато 33% са мислили за намаляване на размера чрез анулиране на лизингови договори, а 10% са разучавали споделени работни пространства.

  През юли компанията за ИТ решения Fujitsu Ltd разкри план за намаляване наполовина на офис площите си в рамките на 3 години, позволявайки гъвкави часове за приблизително 80 000 работници - голяма част от които ще работят от дома - при „новото нормално”.

  Корпоративното проучване, проведено за „Ройтерс“ от Nikkei Research между 3-13 август, анкетира 495 големи и средни нефинансови фирми, като около са 220 отговорили на въпросите.

  Проучването също така показва, че фирмите се съпротивляват на концепцията за „работа“ или осъществяване на комуникации от курорти и селски райони, като близо две трети от фирмите заявяват, че не обмислят подобен вариант.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Банките у нас отчитат спад от 43% на печалбата си през първите 8 месеца на 2020
  През август депозитите в банковата система достигат 100 млрд. лв.
  преди 4 часа
  Google ще плати 1 млрд. долара на издатели за новини
  Медии отдавна се борят с търсачката за компенсация за използване на съдържанието им
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Получени са 12 заявления за държавна помощ за чартърни полети
  От Министерството на туризма очакват мярката €35 на седалка да подпомогне зимния сезон
  преди 6 часа
  Програма ще помага на български компании при навлизането им на международните пазари
  Програмата ще предостави серия от лекции с теоретична и практическа част за 15 български компании, за да разви експортния им потенциал
  преди 6 часа
  ЕК откри наказателна процедура срещу Великобритания
  Причината е британски законопроект, който нарушава постигнатото споразумение за Brexit