четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1307 прочитания

    Как пандемията се отрази на имотния пазар в Бургас?

    Коронакризата е довела до спад в темпа на нарастване на цените, но жилищата остават по-скъпи от тези във Варна
    01 декември 2020, 15:08 a+ a- a

    Как пандемията се отразява на имотния пазар в Бургас, който често взима отличия за най-добър град за живеене в България? 

    Данните на Bulgarian Properties показват, че през 2020 г. цените на жилищата в Бургас нарастват с по-бавен темп от предходните години.

    Още в началото на годината ръстовете се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Затегнатите мерки и коронакризата са довели до допълнително забавяне през второто тримесечие, но през третото тримесечие се наблюдава ускоряване на растежа до 2.6%.

    Средната цена на жилищата в Бургас през 3-тото тримесечие достига 890 евро/кв.м. и се задържа по-висока от тази във Варна. До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но от тогава тенденцията се обърна и Бургас изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези в морската столица, припомнят от агенцията за имоти.

    Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са център, Зорница и Лазур, като веднага след тях се нарежда Братя Миладинови.

    Най-евтино се продават жилищата в Меден рудник, като тази част от града се развива най-динамично по отношение на ново строителство.

    „Епидемията от коронавирус повлия задържащо за плановете на купувачите и забави сключването на сделки не само през пролетта, но и през летните месеци. Възвръщането на активността на пазара се забави в сравнение с останалите големи градове. Купувачите се активизираха от август и пазарът стана доста активен през есенните месеци, като тази активност продължава и до момента", коментира Милена Вичева, брокер на Bulgarian Properties в Бургас.

    „Вероятно новото затягане на мерките ще отложи решенията за покупка за следващата година, но този път то съвпада и с естествения процес по намаляване на активността и пренасочване на вниманието към наближаващите празници, покупката на подаръци и подготовката за приключването на годината", допълва Милка Русева, брокер на компанията в офиса ни в Бургас. „Като цяло няма опасения за развитието на пазара и цените, тъй като парцелите за строителство са ограничени и предлагането на нови проекти в централните части на града ще бъде по-малко. В бъдеще развитието ще бъде в посока периферията на града и изграждане на нови квартали.“, прогнозира Русева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 14 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам