петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1941 прочитания

    БНБ: Covid-19 ще забави ръста на цените на жилищата през 2021

    Затягане на кредитирането и увеличение на лихвените проценти по кредитите прогнозира БНБ за догодина
    02 декември 2020, 15:04 a+ a- a

    При липса на ескалация на броя на заразените с COVID-19 и последващо затягане на противоепидемичните мерки през четвъртото тримесечие на 2020 и първото тримесечие на 2021 очакваме да се запази тенденцията към възстановяване на икономическата активност, но реалният БВП да остане под нивото си от периода преди пандемията. Това прогнозира Българската народна банка в най-новото си тримесечно издание „Икономически преглед“.

    Според БНБ невъзмож­ността на част от клиентите на банките да продължат да обслужват кредитите си след изтичането на частния мораториум (31 март 2021) би довело до увеличение на дела на необслуж­ваните кредити в банковите портфейли, което е потенциален фактор за огранича­ване на кредитното предлагане и за допъл­нително затягане на кредитната политика на банките, включително чрез увеличение на лихвените проценти по кредитите.

    През последното тримесечие на 2020 и първото тримесечие на 2021 от БНБ очакват лихвените проценти по депозитите да се запазят на достигнатите много ниски равнища, за което ще допринасят продъл­жаващият значителен приток на привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система. 

    При допускането за липса на ескалация в броя на заразените с COVID-19 и на повторно въвеждане на мерки за социално дистанциране в основните ни търговски партньори, които биха ограничили външно­търговските потоци на България, очаква­нията на БНБ за четвъртото тримесечие на 2020 и първото тримесечие на 2021 са реалният износ на стоки да продължи частичното си възстановяване в съответствие с възстановяващото се външно търсене. Въпреки това нивото на реалния износ на стоки през четвърто­то тримесечие на 2020 и през първото тримесечие на 2021 ще остане по­ниско спрямо съответния период на предходната година.

    "През третото тримесечие на 2020 не се наблюдаваше значително възстановяване на пазара на труда, като броят на ново­регистрираните безработни надвишаваше този на започналите работа", отбелязват авторите на доклада. Очакваното плавно възстановяване на икономическата активност на тримесечна база, както и удължаването на срока на действие на мярката на правителството за запазване на заетостта до края на годината, ще бъдат предпоставка за нарастване на броя на заетите в съчетание с плавно понижение на коефициента на безработица през четвъртото тримесечие на 2020 и през първото тримесечие на 2021.

    В условията на все още повишена неси­гурност е възможно фирмите да останат по­предпазливи по отношение на разходната си политика и възнагражденията в частния сектор да растат с по­-слаби темпове спря­мо тези в публичния.

    В края на 2020 и в началото на 2021 от БНБ очакват предлагането на труд, измерено с работната сила, да се повиши спрямо ниво­то си от второто тримесечие на 2020 предвид отпадането на ограничителни­те мерки срещу разпространението на COVID-19, като в съответствие с очаквано­то подобряване на икономическата актив­ност търсенето на труд ще се повиши през периода и ще доведе до забавяне на годишния спад в заетостта. Въпреки това търсенето на труд, измерено с очакванията на мениджърите за наемане на нов персонал през следващите три месе­ца от бизнес анкетите на НСИ през сеп­тември, остава потиснато в сравнение с периода преди налагането на ограничителни мерки, което е предпоставка за сравнител­но слабо подобряване на условията на паза­ра на труда спрямо текущата ситуация.

    От БНБ очакват ефектите от мерките срещу разпространението на COVID-19 да окажат негативно влияние върху растежа на цени­те на жилищата. В условията на спад на доходите на част от домакинствата, на възможно повишаване на лихвените процен­ти по жилищни кредити и на затягане на банковите стандарти анализаторите очакват влошаване на достъпността на жилищата за дома­кинства, което би могло да окаже натиск в посока забавяне на растежа на цените на жилищата на годишна база в края на 2020 и в началото на 2021.

    През четвъртото тримесечие на годи­ната от БНБ предвиждат забавяне на общата инфлация спрямо август, последвано от ускоряването й през първото тримесечие на 2021, като тази динамика отразява най­-вече очакванията за динамиката на международните цени на храните и на петролните продукти през този период. Основен отрицателен принос за общата инфлация през тези две тримесечия се очаква да имат енергийните продукти под влияние на понижаващата се на годишна база цена на петрола на международните пазари.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 24 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март