петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    927 прочитания

    Как коронавирусът се отрази на световния пазар на луксозни имоти?

    Повечето пазари отбелязват покачване на цените за последните шест месеца
    14 януари 2021, 16:27 a+ a- a

    Разпространението на коронавируса е засегнало относително слабо глобалния пазар на луксозни жилищни имоти, показва проучване на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), проведено на 273 пазара в света.

    Според доклада повечето пазари дори отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят надеждно убежище за парите си, а жилищният пазар традиционно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план. 

    Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общия тренд. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови предпочитани от заможните купувачи локации. 

    „Вътрешното потребление има ключова роля за възстановяването на сектора. Пазарът у нас до голяма степен е затворен за външни участници и влияния, а ограниченията заради Covid затвърждават позициите на местните купувачи. Макар и с периоди на лек застой, търсенето бе активно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок жизнен стандарт, вследствие на новите условия на живот. Разширяват се предпочитаните локации, променят се изисквания към имотите и възможностите за сезонно ползване“, пояснява Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

    Световната карта на Leading RE от края на 2020 г. показва оптимистична картина. Според проучването, базирано на данни от компании членове на глобалната мрежа, 68% от пазарите регистрират по-голямо или умерено покачване на цените на жилищните имоти за шестмесечието. Едва в 18% от случаите сме свидетели на спад на цените, като в много случаи той се наблюдава в изявени туристически дестинации като Лисабон, Дубай, Бангкок, Панама. Друга причина за по-оптимистичната обща картина е големият дял на американския пазар, където в голяма част от локациите се наблюдава ръст или задържане на цените.

    Авторите на проучването отдават ръстовете и стабилните цени на финансовите стимули, които „смекчиха“ удара на коронавируса върху имотния пазар. В други случаи тези стимули, както и ниските лихвени нива, задържаха спада на цените в приемливи граници. В глобален план най-масово движение на цените надолу регистрират пазарите в Азия и Тихоокеанското крайбрежие, където в 52% от случаите стойностите са надолу. В другия край на скалата са САЩ и Канада, съответно с 9% и с 20% от пазарите, отбелязващи ценови спад. 

    В Европа той е по-умерен с намаление при 41% от пазарите, като в повечето случаи то е в рамките на 10%. София попада именно в тази категория. За разлика от други европейски градове обаче, търсенето в българската столица е движено основно от местни купувачи, което създава потенциал за бързо възстановяване на пазара.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам