вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  988 прочитания

  Средно с 5% са поскъпнали жилищата в София през 2020 според оценителите на имоти

  Вижте как са се променили средните цени на жилищата в столичните квартали по данни на Адванс Експертни оценки
  09 февруари 2021, 15:30 a+ a- a

  Умерен годишен ръст на средните цени на жилищата в София с около 5% през 2020-а отчитат в годишния си доклад от оценителската компания Адванс Експертни оценки. Ръстът в столицата се дължи на активния пазар на новопостроени жилища в растящите квартали и недостатъчното предлагане на качествени имоти в установените елитни райони.  

  „Нашата работа е изцяло обективна, като стъпва на установени критерии и характеристики на имотите, но и зависи от общите икономически процеси. През 2020-а ние също бяхме изключително внимателни дали и как Covid-19 кризата ще повлияе на стойността на жилищата. Но търсенето на купувачите продължи, продавачите не изпаднаха в паника, напротив, много от тях дори оттеглиха офертите си в очакване на по-добри времена. Така че търсене и предлагане се оказаха в дисбаланс, който да доведе до повишаване на риска.“, коментира Ценка Божилова, управляващ партньор в Адванс Експертни оценки. Божилова обобщи тенденциите, отчетени в доклада на компанията, на онлайн форум.

  Каква беше 2020 за пазара на жилищни имоти и как се промениха цените на жилищата?

  В същото време оценките на жилищата в някои квартали, сред които Овча купел и Света Троица, показват спад. Той е в резултат на изчерпване потенциала на растеж, продиктуван от външни фактори като развитието на метрото и липсата на предлагане на атрактивни нови парцели там.

  Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и респективно по-висока активност на жилищния пазар са Витоша, Дружба, Център, Манастирски ливади и Младост. Това са и районите с по-разнообразно предлагане на ново строителство.

  Както в много други сектори, кризата ускори процеса по дигитализация и автоматизация на оценителските услуги. В сектора на недвижимите имоти това има ключова роля, тъй като увеличава достъпността и прозрачността на пазара. 

  „През последните години ясно се вижда как фокусът на инвеститорите трайно се насочва към технологичните компании. Инвестицията в софтуерните разработки в бизнеси с различна сфера на дейност винаги носят не само възвръщаемост на средствата, но и добавена стойност в качеството на услугите. Софуерните решения освобождават ресурс за хората, за да могат да използват по-ефективно експертизата си, в което дигиталните продукти не могат да ги заместят“, каза Светослав Димитров, съосновател на Българска финтех асоциация.

  Адванс въвежда първия за българския пазар автоматизиран модел за изготвяне на оценки. Софтуерното решение съхранява и обработва огромна база данни, с което прави работата на експерт оценителите много по-бърза и прецизна и успешно контролира субективния фактор. 

  Продуктът съкращава времето за техническо изпълнение на доклада, като същевременно освобождава ресурс на оценителя за по-добра и задълбочена обосновка на резултатите.

  „И занапред всеки наш оценител ще удостоверява доклада с подписа си, което означава, че експертността, уменията и опитът на оценителите остават определящи. Софтуерът и изкуственият интелект служат на експертите  - те са разработени, така че да извършват всички автоматични дейности и може би най-важното - процесите се извършват много по-бързо с минимален риск от грешки.”, каза Ценка Божилова.

  „Проектът е без аналог в Европа и дава възможност за по-добра стандартизация при изготвянето на оценки, като сме използвали дългогодишните опит и познание на Адванс. С натрупване на информация в системата тя се самоусъвършенства в намирането на по-подходящи аналози за изготвяне на оценките“, коментира Юлиян Калдерон, ръководител на проекта, БГ Сервиз.

  „Именно пазарните аналози, използвани при изготвянето на оценката, са важни за сигурността на банките, като основни ползватели,” допълва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и дългогодишен клиент на Адванс. 

  Близо 50% от оценителските доклади, изготвени от Адванс през изминалата година, са за целите на кредитирането – отпускането на нови или предоговаряне на стари заеми. 

  Друга част са поръчани от страните в сделки за покупко-продажби както на имоти, така и на широк кръг от разнообразни активи и бизнеси. 

  „Собственици на хотели и други туристически обекти, както и транспортен бизнес, засегнат от COVID, възлагат изготвянето на актуални оценки на активите си, за да търсят рефинансиране. Очакваме този тип оценки да зачестят с изтичането на мораториума върху кредитите, особено от компаниите, които са се възползвали от кредитната ваканция, но до момента не са правили преоценка на активите си“, допълва Ценка Божилова. 

  От компанията очакват динамиката на пазара на жилища и оценките на имоти да бъде стабилна през 2021 г., инвестиционните проекти да бъдат успешно завършени, с което да се запазят устойчиви ценовите нива на жилищните имоти.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 30 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 48 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 2 часа
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303