четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  437 прочитания

  Прогнозират лек спад на наемите на офиси в София през 2021

  Служителите ще започнат да се връщат в офисите по-активно след лятото, върви се към хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства, сочи анализ на Colliers
  19 февруари 2021, 14:46 a+ a- a

  Обемът на сключените сделки през 2020 е 107,600 кв.м., като малко над 30% са реализирани с помощта на Colliers. По данни от последния доклад за пазара на офис площи, през втората половина на 2020 брутно наетите площи са 51,100 кв.м., на годишна база се регистра спад от 39% спрямо 2019 г.

  Търсенето през разглеждания период се определя от секторите: ИТ и аутсорсинг (47%), Професионални услуги (18%), Финансови услуги (13%), Комунални услуги (11%), Търговия (5%) и други (7%).

  От анализа се вижда, че Професионалните и Финансови услуги предпочитат зона Център и Широк Център, докато ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху Периферията.

  Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на 2020 г. отбеляза 3% ръст и достигна общо 2,388,380 кв.м. Средните нива на свободните площи на пазара са малко над 13%, което е увеличение от около 2% спрямо първото полугодие.

  В края на 2020 г. делът на скритата незаетост на пазара, т.е. неизползваните от някои компании пространства, предоставени за преотдаване, е между 3-5% от обема на клас А офиси в столицата.

  Средните офертни наеми запазват своите нива от първата половина на 2020 г., а именно за клас А - 12.5 кв.м. и за клас B - 10 евро на кв.м.

  В зависимост от развитието на пандемията и процеса на ваксинация, служителите ще започнат поетапно да се връщат в офисите след пролетта на 2021 г., като по-активен този процес се очаква да бъде през втората половина на годината. Предвижда се използване на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства.

  Форматите на работа на водещите корпорации, които обичайно задават тенденциите в индустриите си, предстои да бъдат дефинирани през първата половина на годината.

  По-ниската активност при наемане на площи и изчаквателната позиция на компаниите ще продължи. На офис пазара ще доминират подновяванията на договори или приключването на сделки за релокация или консолидация, планирани преди пандемията.

  Наемите задържат нивата си, като в краткосрочен план се очаква лек спад заради прогнозите за ръст на свободните площи и излизането на нови проекти на пазара.

  Споделените работни пространства се очаква да бъдат сегмент с добра перспектива за развитие, тъй като дават възможност за бързо разрастване на големите корпорации, както и са алтернативна среда на работата от вкъщи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 56 минути
  Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на Covid случаите
  Повишаването на инфекциите се дължи на британския вариант, стана ясно на работно съвещание при премиера Борисов
  преди 1 час
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава