четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  414 прочитания

  Търсенето на логистични площи ще продължи и през 2021

  Интересът ще е най-вече от компаниите в сферата на електронната търговия и обслужващите ги куриерски компании, сочи анализ на Colliers
  19 февруари 2021, 16:20 a+ a- a

  Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София през второто полугодие на 2020 се увеличи с малко над 2% и достигна 1,125,500 кв.м. Ръстът се дължи основно на завършена фаза в логистичен център Транскапитал и на логистичната база на Ozone.bg. Това отбелязва в свой анализ консултантската компания Colliers.

  През разглеждания период е регистриран активен интерес към терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони в Елин Пелин, Божурище и в района на Ботевградско шосе.

  Търсенето през втората половина на 2020 е инициирано от логистични компании (42%), онлайн търговци (32%), мебели и стоки за дома (10%), фармация (8%) и производство (7%).

  Нетните усвоени площи за второто полугодие са 33,950 кв.м., а за цялата 2020 г. този показател достига до 57,500 кв.м.

  Устойчивите нива на търсене водят до незначителен спад в свободните площи – стават малко под 7%. В активно строителство са 193,000 кв.м. индустриални и логистични площи.

  Средните наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, запазват нивата си между 4.7 - 5.2 евро на кв.м.за месец. Клас В също остават при средни стойности от 2.7 евро на кв.м. за месец.

  Нови 105,000 кв.м. спекулативни площи са планирани да започнат да се строят през 2021, като голям дял от тях са на големият оператор на индустриални и логистични паркове СТР, отбелязва комранията.

  Търсенето на логистични кросдок площи под наем в близост до града от компаниите в сферата на електронната търговия и обслужващите ги куриерски компании ще продължи.

  Местни търговски компании, търсещи консолидация на складовите си пространства, регистрират повишен интерес към покупка на земя и строителство на собствени площи. 

  През 2021 ще наблюдаваме ефектът на пандемията върху бизнес моделите на търговските компании и потенциала им да развият алтернативни канали за търговия, като онлайн продажби, и респективно ефектът върху техните логистични нужди, аустсорсинг към специализирани логистични оператори, търсене на хладилни площи.

  През 2020 г. в България се обусловиха добри възможности за експанзия на вече присъстващи на пазара индустриални производства, както и за привличане на нови. Положителен знак е, че стратегически инвеститори разглеждат местното си присъствие не от гледна точка на съкращаване на разходи, a през призмата на потенциална синергия между производствени операции, R&D, ITO и Sharedservice центрове. Това дава индикация, че страната ни е конкурентна като наличност на талант и търсени специфични умения, посочва в заключение Colliers.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на Covid случаите
  Повишаването на инфекциите се дължи на британския вариант, стана ясно на работно съвещание при премиера Борисов
  преди 1 час
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава