неделя, 07 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  587 прочитания

  Пазарът на инвестиционни имоти и през 2021 ще бъде доминиран от местни инвеститори

  Силният интерес към логистичните имоти ще продължи, прогнозират от Colliers
  22 февруари 2021, 14:02 a+ a- a

  Общата стойност на инвестиционните сделки през миналата година възлиза на 292 млн. евро. За втората половина на 2020 този обем е почти 90 млн. евро, като 26% от него се дължи на сделки с офиси, други 26% с парцели за строеж, следвани от търговски площи (20%), хотели (17%), индустриални площи (10%) и други (1%). Това става ясно от  последния доклад на Colliers за инвестиционния пазар у нас.

  Делът на продажби с доходосни активи в момента на покупка е 48%, останалите са предимно парцели за строителство (28%) и имоти за собствено ползване 24%.

  В края на 2020 нивата на възръщаемост и в трите сегмента са: офиси - 8.25%, търговски площи - 7.75% и индустриални площи - 9.25%.

  Пазарът на инвестиционни имоти в България през 2021 се очаква да продължи бъде доминиран от местни инвеститори, тенденция започнала през втората половина на 2020. В краткосрочен план се прогнозира лек ръст на нивата на възвръщаемост в отделни сегменти, освен при индустриалните площи, въпреки очаквания контекст на по-големи обеми свободни площи.

  Банките ще продължат да финансират проекти с по-консервативни условия спрямо март 2020 г. и с по-голям дял самоучастие от страна на инвеститора. Все още мнозинството кредитополучатели не са се възползвали от мораторуим върху плащанията по кредити. Допълнително влошаване на условията от банките не се очаква.

  Силният интерес към логистичните имоти ще продължи, като се очаква по-често използване на стратегии за продажба и обратно наемане на имота. Офис пазарът постепенно ще се върне към нормалното, но очаквания ръст на хибридния модел работа и работа от разстояние, ще насочи инвеститорите към по-висококачествени активи и комуникативни локации.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Предлагат нова мярка в подкрепа на туроператорите
  Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021
  преди 1 ден
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК одобри инвестиция от над 63 млн. евро за област Бургас
  Проектът ще подобри качеството на питейната вода в региона
  преди 2 дни
  Италия блокира доставката на 250 000 дози AstraZeneca за Австралия
  Възражението на Рим е одобрено от Европейската комисия