четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1785 прочитания

    Нов закон урежда статута на индустриалните паркове

    Правният екип на Colliers представя обобщение на основните разпоредби в него
    17 март 2021, 11:34 a+ a- a

    Индустриален парк Бургас

    В брой 21 на Държавен вестник от 12.03.2021 г. беше обнародван нов Закон за индустриалните паркове („Закона/ът“), който урежда статута на индустриалните паркове, условията и реда за тяхното създаване, изграждане, функциониране и развитие. Правният екип на Colliers представя обобщение на основните разпоредби на Закона.

    Дефиниции на основни понятия 
    Законът предлага дефиниция на понятието „индустриален парк“, както и посочва различните видове индустриални паркове съобразно извършваните производствени дейности и собствеността на парка.

    Според Закона индустриален парк е обособена територия, разположена в една или повече общини, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия за производствени дейности. Територията на индустриален парк следва да бъде не по-малка от 300 дка, освен в изрично предвидените от Закона изключения.

    Индустриалният парк се състои от урегулирани поземлени имоти с предназначение за производствени дейности, като се допускат и урегулирани поземлени имоти с друго предназначение – за спомагателни и обслужващи дейности, свързани с функционирането на парка, включително за движение и транспорт и за друга техническа инфраструктура, за общественообслужващи дейности, за озеленени площи и за специални обекти, като общата им площ не може да бъде равна или по-голяма от половината от площта на парка. При регистрирането на индустриален парк не се допуска в територията му да бъдат включени поземлени имоти, които са предмет на съдебни спорове за вещни права.

    Според производствените дейности, индустриалните паркове биват следните видове:
    (i.) тип А – общ, в който няма специализация на производствени дейности;
    (ii.) тип Б – специализиран, в който се извършват един вид производствени и свързани с тях дейности или сходни производствени дейности;
    (iii.) тип С – специализиран, в който се извършват високотехнологични и свързани с тях дейности.

    Според собствеността, индустриалните паркове биват:
    (i.) държавен – когато собственик е държавата;
    (ii.) общински – когато собственик е една община;
    (iii.) съвместен – когато собственик е държавата и една или повече общини, както и когато собственик са две или повече общини;
    (iv.) частен – когато собственик е юридическо лице, регистрирано като търговец, или обединение, включително юридически лица или техни обединения с блокираща квота на държавата или общината.

    Законът предлага също дефиниции за основните субекти, свързани с индустриалните паркове, като собственик, оператор, инвеститор, ползвател и др., както и урежда основни отношения между тях. 

    В Закона са предвидени и правила относно извършване на сделки по продажба, отдаване под наем и учредяване на ограничени вещни права за имоти от територията на индустриален парк.

    Мерки за стимулиране на индустриалните паркове 
    Законът предвижда, че държавната политика по отношение на индустриалните паркове се провежда от Министерския съвет, министъра на икономиката и общинските съвети. След вписване на индустриален парк в Електронния регистър на индустриалните паркове до заличаването му от регистъра за парка се прилага облекчен режим на административно обслужване при изграждането и развитието на парка.

    Собственик на индустриален парк и инвеститор може да получава подкрепа при условията и по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, както и чрез национални програми и чрез европейските структурни и инвестиционни фондове.

    Като мярка за стимулиране на индустриалните паркове общинският съвет може да определя преференциални размери на местни такси за технически и административни услуги, свързани с дейностите, които се извършват на територията на индустриален парк, както и да освобождава собствениците и инвеститорите от местни такси, когато таксите се отнасят за обектите на вътрешната техническа инфраструктура и за общественообслужващите обекти на територията на индустриалните паркове.

    Процедури по създаване, изграждане, функциониране и развитие на индустриалните паркове 
    Законът дава уредба на процедурите по създаване, изграждане, функциониране и развитие на индустриалните паркове. Създаването на парковете става с решение на Министерския съвет, общинския съвет или съответното юридическо лице/образувание, в зависимост от собствеността върху парка. Решението за създаване на индустриален парк е условие за вписване на парка в Електронен регистър на индустриалните паркове, който следва да бъде създаден в 6-месечен срок от влизане в сила на Закона и поддържан от министъра на икономиката.

    Законът дава уредба на документите и договорите, свързани със създаването, изграждането и функционирането на индустриалния парк – концепция, бизнес план на оператора, подробен устройствен план на парка, договор за експлоатация и др. 

    Законът предвижда улесняване на производствата по издаване на определени административни актове чрез застъпване на служебно събиране на документи от административните органи, извършване на услугите по електронен път и чрез електронни средства и прилагането на наполовина по-кратки срокове в сравнение с тези по Закона за устройство на територията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място