четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1653 прочитания

    С над 25% е нараснало търсенето на жилища в квартал „Полигона“

    Влияние върху интереса оказва и голямата концентрация в района на бизнеси с фокус технологии и иновации
    18 март 2021, 11:01 a+ a- a

    Пазарът на имоти в София се адаптира все по-успешно към промените, предизвикани от кризата с COVID-19. Първоначално у купувачите имаше притеснение какво ще се случи с имотния пазар, но в последните месеци се превърна в по-сигурна концепция за съхранение на спестяванията. Забелязват се и някои съвсем нови тенденции. Такива са търсенето на жилища в новоразвиващите се и по-малко застроени райони на столицата, но с добре изградена инфраструктура.

    Ирена Перфанова, търговски мениджър на Tech Park Home, зам. председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI

    „Една от най-големите изненади на столичния пазар се оказа квартал „Полигона“, който привлича все повече вниманието на купувачи във възрастов диапазон между 24 и 55 години“, коментира Ирена Перфанова, търговски мениджър на Tech Park Home и зам. председател на Националното сдружение за недвижими имоти.

     „Прави впечатление фактът, че голяма част от тях планират да ползват апартаментите като основно жилище. Хората, които от години живеят в квартала и искат да запазят своята локация, от наематели се превръщат в собственици. Районът привлича и търсещите нов дом от съседните квартали като „Младост” и „Дружба”. Квартал „Полигона“ се превръща в по-модерната и по-съвременна концепция за живеене в източната част на столицата. За последните месеци интересът към него се е повишил с над 25%, а възрастовата граница слиза все по-надолу“, коментира Перфанова.

    Засиленият интерес към жилищни сгради в района не е учудващ. „Полигона” беше определен като място с много перспективи и голям потенциал и от главния архитект на София – Здравко Здравков. Той го описа като местност с голяма наситеност на офис и търговски площи, които се очаква да бъдат допълнени от жилищни сгради. Така, според главния архитект, се създава симбиоза, която отговаря на модерните европейски стандарти.

    Ирена Перфанова очерта основните фактори, които привличат купувачите към „Полигона“:

    •местоположение на района, 

    •удобни транспортни връзки за пряк и бърз достъп до центъра на града,  

    •добре развита социална и бизнес среда, която предстои да се разширява с детска градина, училище, държавна администрация, 

    •възможност за  спортни занимания, 

    •зелени пространства за отдих, 

    •обезпечение на района с търговски центрове и здравни заведения,

    •предстоящото изграждане на две метростанции. 

    „Именно наличието на тези характеристики е в основата на повишения интерес към „Полигона“. Близо 60% от търсещите нови жилища предпочитат райони с добре изградена транспортна, но и близка паркова среда“, коментира експертът.

    Търговският мениджър на Tech ParkHome изтъкна, че над две трети от купувачите, които търсят своя нов дом, се интересуват от наличието на добра социална инфраструктура и от удобствата, които предлага съответният жилищен район. Основна роля, разбира се, има транспортът. „Планирано е в „Полигона” да се изградят две метростанции – една в близост до спортна зала „Арена Армеец” и друга - непосредствено до The Mall. Подземната железница привлича интереса на купувачите, защото позволява бързо придвижване в рамките на града. Метрото стана причина през последните години много квартали на София да се развият и превърнат в предпочитани места за живеене. От друга страна бул. „Цариградско шосе“ е удобна изходна артерия към растящите сателитни зони около столицата и цяла Южна България“, сподели Перфанова.

    В района предстои да бъдат изградени и нови улици, които ще подобрят логистиката в квартала и връзките с основни пътни артерии. Ул. „Северна” ще бъде изцяло новоизградена и планирана с тротоарни алеи и добра осветеност. Улицата е успоредна на бул. „Цариградско шосе“ и ще осъществява връзката между бул. „Асен Йорданов“ и вътрешността на квартала. Плановете за развитие на района включват доизграждане и разширение на вече съществуващата улица „Ген. Йордан Венедиков“. 

    В „Полигона” предстои да бъде преместено и едно от емблематичните училища на София – Френският лицей „Виктор Юго”. Този факт дава още една заявка за тенденциите към промяна на профила на купувачите в квартала. „Влияние върху потребителския интерес оказва и голямата концентрация в района на бизнеси с фокус технологии и иновации”, коментира Перфанова.

    Друго основно предимство на района са съхранените и добре управлявани зелени пространства. В „Полигона“ се намира София Тех Парк, който разполага с чисти и добре поддържани алеи, подходящи за разходка и спорт. Търговският мениджър на Tech Park Home коментира, че с настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, нараства търсенето на зелени пространства и паркове, подходящи за разходки и отдих. „Квартал „Полигона“ е част проекта на Столична община за развитие на велоалеите в София. Почти всички бъдещи собственици на жилища в района отчитат този факт като предимство при избора на имот“, допълни експертът.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк