петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1863 прочитания

    Търсенето на луксозни имоти с инвестиционна цел расте в пандемията

    Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато, частни фондове, сочи ново проучване
    25 март 2021, 13:31 a+ a- a

    През следващите 3 години 10.3 млн. домакинства от целия свят планират покупка на имот на стойност над 1 млн. долара. А общо на пазара, като купувачи на жилища, ще се появят 15,5 милиона заможни домакинства. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато, частни фондове, социално отговорно инвестиране (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG). Интересът на заможните клиенти към недвижимите имоти е на  високи нива спрямо предходните години, показва проучването за състоянието на пазара на луксозни имоти през 2021 (SOLRE) на Luxury Portfolio International, чийто партньор за България е Unique Estates. Допитването обхваща 30,49 милиона домакинства с доходи около 250 000 долара в местна валута чрез национална представителна извадка. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти, се посочва в доклада. 

    “Пазарът на луксозни имоти доказа през последните 12 месеца своята устойчивост и инвестиционен потенциал. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддръжа активността на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, видим в ръста в края на 2020 и началото на 2021“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

    Почти половината от купувачите на луксозни имоти в света (45%) вярват, че пазарът ще расте нагоре, а на противоположното мнение са 31%, се посочва в доклада. Преминавайки към по-високите ценови категории обаче се забелязва промяна в нагласите на хората. Клиентите, готови да платят 10 млн. долара или повече, виждат пазара много повече възходящ, отколкото низходящ (съответно 48% и 17%). Очакванията за растящата стойност на жилището също са в пряка зависимост от ценовата категория. Почти 1/3 от всички купувачи на луксозни имоти (29 %) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца. При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

    Въпреки това съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. До 2023 10,29 млн. домакинства планират продажба на жилище, на фона на 15,5 млн. домакинства бъдещи купувачи. Потенциалният дефицит се очаква да доведе до краткосрочен ръст на цените и повишен интерес към новото строителство.

    Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например суровини и строителни материали. Възможно е също да има отражение и върху цените на луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството. Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за допълнителните инвестиции е много по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайните неща като мебели, уреди, електроника и декорации. Но колкото по-голяма е цената на бъдещия дом, толкова повече категории влизат в списъка. Купувачите във високия (5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (10 млн. долара) нямат търпение да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят още екстри към новия си дом, като например нов автомобил или произведения на изкуството.

    Голяма част от гражданите на Великобритания, които търсят висок клас имоти, се ориентират към покупка извън страната, за да се сдобият с втори паспорт след Брекзит. Мексико, Индия, Китай и Великобритания пък привличат международните купувачи от целия свят заради възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – т.нар „златни паспорти“. Те позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена държава в замяна на инвестиции, при условие че са спазени определени критерии. Като друга причина за покупка на имот в чужбина клиентите посочват промяната в живота им, вследствие на COVID-19 и търсене на по-качествено образование за децата им. Post-Covid ежедневието предполага повече време хората да прекарват у дома. Това създава нови тенденции при поведението и изискванията на купувачите на луксозни жилища.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове