събота, 15 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1138 прочитания

  Нараства нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи

  Как ковид се отрази на строителния бранш, пред Economy.bg коментира Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group
  19 април 2021, 14:36 a+ a- a

  Диляна Христова, генерален мениджър на NovaCity Group

  Диляна Христова е генерален мениджър на българската строително-инвестиционна компания NovaCity Group. Завършила е специалност „Геотехника и геоинженеринг“, притежава магистърска степен по „Геотехника и Възобновяеми източници на енергия”. Има над 20 години опит в сферата на строителството и недвижимите имоти и е участвала в процеса на изграждане на множество големи проекти.

  NovaCity Group има над 12-годишен опит в предприемачеството и строителството на широк спектър от проекти в областта на недвижимите имоти на няколко континента. Специализира в проектиране, разработване и реализиране на инвестиционни проекти в сферата на жилищни и търговски сгради.

  Диляна Христова коментира пред Economy.bg за отражението на пандемия върху строително-инвестиционния пазар в България.

  Г-жо Христова, каква беше последната година за Nova City Group и върху какви проекти работите в момента?  
  Последната година беше успешна за NovaCity Group въпреки пандемията. Основните трудности, с които се сблъскахме по време на извънредното положение бяха през март и април, тъй като тогава все още не бяха взети решения по отношение на Закона за извънредното положение и забраната за обявяване на административните актове. В общи линии, институциите нямаха представа как да се справят с възникналата ситуация. Впоследствие тази забрана отпадна, но това затрудни административната работа на фирмата, която е свързана както с проекти в строеж, така и по други наши проекти, които бяха в етап на обстоятелствена проверка. С други думи, трудностите, с които се сблъскахме, бяха по-скоро административни, отколкото маркетингови. За щастие, нещата бързо влязоха в ритъм и институциите започнаха да реагират адекватно, приеха се изменения на Закона за извънредното положение, които позволиха обявяването на административни актове. От средата на май нещата при нас влязоха в добър работен ритъм. 

  В момента работим по няколко проекта, които скоро ще бъдат реализирани, но все още сме конфиденциални за локацията им. Има и още много проекти, върху които работим – направихме голяма покупка на имот през лятото, правим и обстоятелствена проверка на още два имота, които са в процес на придобиване. Също така завършихме проектирането и получихме разрешение за строеж на обект, който се намира в Студентски град. В общи линии въпреки пандемията годината на NovaCity Group беше доста натоварена и очакваме да остане така. В никакъв случай не мога да кажа, че сме били облекчени откъм работа, напротив. В сравнение с предходни години обемът на работата ни нарасна. 

  Това се дължи на няколко неща: браншът на жилищното строителство не е засегнат към момента, въпреки че има промени в изискванията на клиентите; нуждата от по-големи жилища, породена от работата и ученето от вкъщи; инвестициите в земята и недвижимото имущество остават най-предпочитаните инвестиции сред българите.

  Проект „Фамилия SouthPark“

  Как се промени строително-инвестиционният пазар през пандемията? 
  Пазарът се промени доста. По отношение на жилищните проекти не се вижда голяма промяна. Основното изменение е предпазливостта на купувачите да инвестират в жилища на зелено. Но така или иначе, когато те имат доверие в инвеститора и строителя, с когото работят, те са по-отворени към покупка. Ако инвеститорът не е добре познат, не могат да проследят неговата история или има негативни отзиви за тази фирма (за него), купувачите стават по-предпазливи в избора си. 

  Що се отнася до офисите и търговските площи, това е най-силно засегнатата от пандемията ниша поради много причини – въвеждането на хоум офиса, затварянето на моловете и ресторантите. 

  Когато говорим за индустриално строителство, можем да кажем, че наблюдаваме динамика в развитието му – особено що се отнася до логистиката. Разбира се, някои производствени браншове бяха силно ударени от пандемията, но по наши наблюдения логистиката и строителството на складови площи се разви в положителен аспект. Това се дължи на невъзможността на хората да пазаруват физически. Респективно, хората започнаха да пазаруват онлайн и следователно търсенето на складови площи нарасна.   

  Промениха ли се изискванията на клиентите към жилищата и какво се търси най-много в момента?
  Основно се търсят жилища, които да са ново строителство, нарасна и интересът към три- и четиристайните такива, тъй като никой не знае кога ще дойде следващият локдаун. Районите и кварталите, в които се търсят жилища и поддържат цена и интерес са южните и източните квартали на София, а що се отнася до западните и северните – там се наблюдава лек спад в търсенето. 

  Не очаквам промени в нагласата на купувача по отношение на ново или старо строителство, както и – панелно или тухлено. Със сигурност това зависи и от бюджета на всеки купувач, но тенденцията е да се купуват нови жилища. 

  Извън ситуацията с ковид мога да кажа, че купувачът в последните години стана много по-взискателен и информиран по отношение на това какво търси – по-интелигентни и икономични жилища. Има категорична промяна в търсенето и изискванията. Това е прекрасна промяна по отношение на инвеститорите, защото ние трябва да следваме изискванията на клиентите, прави ни по-динамични и стимулира развитието ни и конкуренцията. 

  Проект „Фамилия Младост“

  Какви са прогнозите за пазара и цените през 2021?
  Нашите прогнози не са оптимистични, що се отнася до подобрение на положението на офис и търговските площи. Трудно ми е да прогнозирам дали ще задържат цените си, дали ще има леко понижаване, или повишаване. Това много зависи от извънредната ситуация, пред която сме изправени. 

  Що се отнася до офис площите - проучванията показват, че голяма част от хората ще предпочетат да работят от вкъщи или ще останат в хибриден вариант на работа. 

  Ако пък се изправим пред още 3, 4, 5 затваряния на търговските центрове за следващата година, това ще бъде пагубно както за собствениците, така и за наемателите. Това изцяло зависи и от отношенията наемател – наемодател. Едно е сигурно, ако има още затваряния, много повече фирми няма да издържат финансово в сравнение със сегашния момент. 

  Що се отнася до жилищния пазар – не очаквам да бъде ударен сериозно през 2021 г. Маркетолозите и икономистите често говорят за криза (не само в сферата на имотите), очаквана към средата на 2022 г., но няма как да сме сигурни и да кажем дали и кога точно ще се случи. 

  Проект NovaCity Lux

  Вие имате и опит зад граница - какво е специфично за българския пазар и следва ли световните тенденции?
  Българският пазар, разбира се, следва и международните тенденции. Понякога малко по-късно, понякога в по-малък мащаб, но каквото и да се случва на международния пазар, рефлектира и върху локалния. Тази картинка, която обрисувахме преди малко за България, важи и за целия свят. България е една представителна извадка на това какво се случва в света. 

  Разбира се, всеки пазар има своята индивидуалност и специфика, винаги е било така. Като цяло се движим с тенденциите на световния пазар. Има разлика, когато говорим за процент чужди и местни инвеститори, критерии на купувачите и типа жилища, които се предлагат. 

  Работим с много чуждестранни партньори от дълги години и това ни позволява да имаме един много обширен поглед над пазара извън България. Когато говорим конкретно за Централна и Източна Европа, ние сме фокусирани върху строителството на жилищни сгради и търговски центрове. Имаме доста проекти, които са в процес на строителство, както и такива, които ни предстоят. 

  По отношение на строителството в Северна Америка – там също не наблюдаваме особени сътресения, що се отнася до работата на нашите клонове. Същото се отнася и за Израел. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 1 ден
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 1 ден
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 1 ден
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 1 ден
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 1 ден
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година