петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1658 прочитания

    С 1 софийска заплата в момента може да купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата

    Имотите все повече се считат за сигурен актив за вложение на спестяванията в периоди на несигурност и криза, сочи анализ на BULGARIAN PROPERTIES
    18 май 2021, 12:04 a+ a- a

    След успешната 2020, в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, жилищният пазар в София стартира нова, още по-успешна 2021. Растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията, отчитат в свой анализ от BULGARIAN PROPERTIES.

    „Жилищният пазар направи много силен старт на 2021. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 преди пандемията, и от същия период на 2019, като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

    Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди. Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата, отбелязват от агенцията за недвижими имоти.

    Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.

    Наличното ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда продължават да влияят положително на жилищния пазар.

    Средни цени и годишно изменение
    Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 150 евро/кв.м. при 1 120 евро/кв.м. в началото на 2020. Това представлява ръст от 2.7% на годишна база - малко по-голям от отбелязания в последното тримесечие на 2020 ръст от 2.3%.

    Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

    Обеми продажби
    Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 бележат ръст от 20% спрямо 2020 и около 10% спрямо 2019. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие. В допълнение на активното сключване на сделки имаме и вписване на вече сключени сделки в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията, които сочат, че през 1-вото тримесечие на 2021 в София са вписани 6 683 имотни продажби при 5 285 за същия период на 2020, което е ръст от около 26% на годишна база.

    Достъпност
    Стойността на коефициента на достъпност през 1-вото тримесечие на 2021 е 1.13. Той запазва нивата от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и на доходите. Това означава, че към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

    Жилищно кредитиране
    Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, който са основната част от теглените жилищни кредити, продължават да спадат и в първите месеци на тази година са на средно ниво 2.79% по данни на БНБ.

    Ново строителство
    Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София в първите месеци на годината са 229. Те задържат нива, сходни с тези в началото на 2020 преди пандемията. След краткотрайно забавяне в резултат на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, виждаме, че строителната активност и очакванията за пазара са се върнали на нивата от силните месеци и години преди пандемията.

    Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата по данни на BULGARIAN PROPERTIES. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

    Предпочитани квартали и цени на имотите в тях
    Сред най-предпочитаните квартали остават Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост. Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница засили интереса към набиращия популярност и развиващ се район Полигона и в частност зоната около Тех Парк София. Атрактивни остават широкият център на София около бул. Сливница, Банишора, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч - Красно село, Лагера, Овча купел, Хаджи Димитър.

    Наблюдва се траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.

    Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2021 са:
    • Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.
    • Манастирски ливади – 1225 евро/кв.м.
    • Драгалевци – 1260 евро/кв.м.
    • Полигона – 1320 евро/кв.м.
    • Дианабад – 1280 евро/кв.м.
    • Студентски град – 970 евро/кв.м.
    • Младост – 1215 евро/кв.м.
    • Лагера – 1180 евро/кв.м.
    • Широк център – 1100 евро/кв.м.
    • Банишора – 1030 евро/кв.м.
    • Люлин – 860 евро/кв.м.
    • Връбница – 960 евро/кв.м.

    Параметри на закупените жилища
    Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която отбелязахме в края на миналата година. През първите месеци на 2021 делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30%. Тристайни са 50% от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

    Средната площ на закупените жилища е 94 кв.м. – с още 2 кв.м. повече от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.

    Очаквания за жилищния пазар до края на годината
    "В края на миналата година очертахме два възможни сценария за жилищния пазар в зависимост от развитието на пандемията – позитивен и негативен. В момента наблюдаваме да се случва позитивният ни сценарий. Той беше, че при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, с активен пазар и стабилни цени. Успяхме да преминем и през третата вълна на пандемията със сравнително по-леки мерки от тези в други страни, а заедно с това напредва и процесът по ваксинация, което дава надежди за скорошно излизане от тази криза. При тези обстоятелства очакванията ни са за активен пазар с умерен темп на нарастване на цените в рамките на 3-5% до края на годината. Продължава дигитализацията на сектора на недвижимите имоти с множество въведени онлайн услуги от агенциите, банките и другите пазарни участници. Тези нововъведения ще останат и след пандемията и ще заемат все по-съществено място в осигуряването на качествен жилищен продукт и услуга", отбелязват от агенцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам