сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1511 прочитания

    Свободните офис площи в София с най-голям ръст от 2015

    Офис пазарът в столицата е в начален етап на възстановяване и тепърва очакваме да достигне нивата от преди пандемията, отбелязват от MBL
    10 август 2021, 14:12 a+ a- a

    Обемът на съществуващи офис площи в София достигна 2 340 млн. кв.м., след като около 91 000 кв.м. клас А площи бяха въведени в експлоатация през последното тримесечие, отбелязвайки трикратен ръст в сравнение с проектите, взели разрешително за ползване през Q1 2021. Голяма част от новозавършените сгради се намират по Цариградско Шосе, булевард Г.М. Димитров, в района на Бизнес Парк София и квартал Хладилника, сочи проучване на консултанската компания MBL.

    Площите в процес на активно строителство са близо 234 000 кв.м, като 95 000 кв.м. от тях се очаква да бъдат завършени до края на годината. Свободните клас А и клас Б офис помещения са се увеличили с около 83 000 кв.м. през второто тримесечие на годината вследствие на значителния обем нови сгради на пазара. В резултат делът на свободните площи се е увеличил до 15.3% от 11.2% през Q1 2021, отбелязвайки най-високата точка за този показател от 2015 насам.

    Обемът на клас А и клас Б площи, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на изграждане, достигна 557 000 кв.м. за второто тримесечие на годината, отбелязвайки лек ръст в сравнение с предишното тримесечие. 83% от тези площи се намират в периферните райони, като са разпределени основно между Цариградско шосе и квартал Хладилника.

    Пазарът на офис площи отбелязва скромна втора четвърт по отношение на нетното усвояване- около 3 300 кв.м., сравнено със сходни обеми за същия период през 2020 - 1 100 кв.м. През последните три месеца са сключени сделки за 28 000 кв.м., сравнено с 22 000 кв.м. за Q1 2021 и респективно 15 000 кв.м. за Q2 2020.

    Напрежението върху наемните нива както за клас А, така и за клас Б офис проекти се очаква да се задържи в следствие на големия обем модерни площи в предлагане.

    "Очакваме сградите на атрактивни локации, където е съсредоточено търсенето, да задържат сравнително по-високи офертни нива, докато проекти във второстепенни райони ще поемат по-голям натиск. Въпреки че пазарът на офис площи в София отбелязва завишена наемна активност през последната половин година, той все още е в начален етап на възстановяване и тепърва очакваме да достигне нивата от преди пандемията. Към днешна дата се наблюдава известна несигурност сред ползвателите на офис площи относно техните дългосрочни планове, което води до забавяне в процеса на планиране и вземане на решения. Въпреки това очакваме пазарната активност да се увеличи през следващите тримесечия, което ще доведе до повече новосключени сделки за наем през годината", отбелязват в заключение от MBL.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 16 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд