четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1811 прочитания

    ИТ и аутсорсинг сектора продължават да бъдат двигателя на пазара на офис площи

    Сделките през първото полугодие на 2021 г. са 6% повече спрямо 2019 г., показва проучване на Colliers в София
    11 август 2021, 11:54 a+ a- a

    Обемът на сключените сделки през първите шест месеца на 2021 г. е 70 330 кв.м., което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г. Търсенето през разглеждания период се определя от три основни сектора: ИТ и аутсорсинг (73%), Професионални услуги (11%), Търговия (8%) и други (8%). 

    Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през първата половина на 2021 г. отбеляза 4% ръст и достигна общо 2 503 000 кв.м. Средните нива на свободните площи на пазара са 16%, като този ръст се дължи най-вече на добавеното ново предлагане - Garitage Park фаза 3, NV Tower, Park Lane Office Center, Balkan Business Center, Ring Tower и др.

    Средните офертни наемните нива се задържат, а именно за офиси клас А те са €14 на кв.м. - идеален център, €12,5 евро на кв.м. - за широк център и €12 на кв.м. - за периферни зони. През първото полугодие на 2021 г. разликата между офертната и договорната цената нараства, като това зависи от локацията, сградата и етапа, в който се намира.

    През втората половина на годината се очаква плавно увеличаване на дела на служителите в офисите, като това ще зависи от сектора, глобалните или регионалните корпоративни политики. Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси, като освен в столицата се очаква да продължават да разширяват присъствието си и в регионалните градове. 

    Проектите вече не се разглеждат от ползвателите като сграден фонд, а като платформи за предоставяне на услуги, добавящи стойност към резултата от основната дейност на наемателите. Голяма част от корпорациите са фокусирани върху дефиниране и уточняване на основните хибридни модели на работа, които включват офис, дом и трето пространство - споделени пространства, флекс офиси, работа „от всякъде“. Ще наблюдаваме различни видове вътрешна трансформация на офисните пространства, които ще поставят много повече акцент върху стимулирането на колаборация, креативност, подсилване на усещането за принадлежност и корпоративна култура, отбелязват от Colliers.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС