четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2058 прочитания

    Първото полугодие на 2021 e най-силното за морските ни имоти от 10 години насам

    Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години
    13 август 2021, 17:43 a+ a- a

    Имотните пазари в морските курорти се радват на засилен интерес през тази година, става ясно от анализ на компанията за имоти Bulgarian Properties. По думите на Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на компанията, активният период е започнал още в началото на пролетта, когато хората са се подготвяли да имат собствен ваканционен имот за лятото и когато са се изкупили много от изгодните предложения. Така първото полугодие на 2021 г. се оказва най-силното такова за морските имоти от 10 години насам.

    Данните на Bulgarian Properties сочат, че през този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо същия период на 2020 г. „Това е разбираемо с оглед на пандемията и стреса от нея, затварянето и ограниченията през изминалата година. Но сделките са повече и спрямо 2019 г. и това се вижда и в останалите пазарни сегменти. Нарасналото търсене води до постепенно изчерпване на наличните оферти и съответно до по-ограничен избор и по-високи цени“, казва Полина Стойкова.

    Кои са основните купувачи?

    Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години, като тяхната роля се засилва особено много след настъпването на пандемията. Изгодните цени и нарастващата покупателна сила ги привлеча да имат собствен дом на морето. Нещо, което е изключително достъпно на фона на цените на имотите в градовете.

    Ограниченията за пътуване в чужбина също са довели до допълнителен тласък на този интерес, тъй като хората решават, че е по-целесъобразно да имат собствено място за отдих в нашата страна. „В този смисъл мнозина преосмислиха България като дестинация за пътуване и туризъм и това се вижда от данните за успешния летен сезон по българското Черноморие“, коментира още Полина Стойкова.

    Към тази гупа могат да се добавятм и българите, живеещи в чужбина. Много от тях са се ориентирали към покупка на ваканционен имот в България, който да посещават през лятото и да съчетават с това да могат да видят близките си.

    „Все пак, следва да се отбележи, че чуждестранните купувачи по морето, особено в района на Слънчев бряг, все още съставляват около половината от купувачите на имоти и техният интерес не е спаднал. Сега купуват основно чужденци от централна Европа и съседните страни, тъй като те имат по-лесен достъп с автомобил и биха могли да посещават имотите си, без да зависят от наличие на полети“, казва изпълнителният директор на компанията.

    Какви са цените на апартаментите в морските курорти?

    През първото полугодие апартаментите в най-големия курорт - Слънчев бряг - са се продавали на цени около нивата от миналата година - 490-500 евро/кв.м, а отделяните бюджети са били около 25 000 - 30 000 евро. Този тип наличности обаче към момента вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 000 и 35 000 евро.

    По-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки към море, а допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитавано населено място. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35 000 - 40 000 евро.

    Поморие също е доста интересен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.

    На юг от Бургас интерес традиционно привличат Созопол, Черноморец и Лозенец - там от години интересът е основно от българи, а средните цени са около и над 1000 евро/кв.м., като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв.м.

    Северното Черноморие, което стана особено популярно за туризъм през тази година, разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа