неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5499 прочитания

  Такъв бюджeт ви е нужен, за да си купите нов апартамент в София

  Жилищният пазар в столицата отбелязва сериозен ръст не само спрямо пандемичната 2020, но и спрямо 2019, сочи анализ на Cushman & Wakefield Forton
  09 септември 2021, 14:34 a+ a- a

  Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст през първите шест месеца на годината не само спрямо 2020, но и в сравнение с 2019. По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 и с 23% - за 2019. Този подем дава отражение върху инвестиционната активност и чувствително нарастват издадените разрешителни за строеж през 2021. На годишна база, за второто тримесечие броят на жилищните единици със строително разрешително се увеличава почти тройно – от 1843 през 2020, до 5367 през настоящата година. Данните представиха пред журналисти от ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn, която вече предлага посреднически услуги за сделки с жилищни имоти с фокус върху висок клас проекти в престижни райони.

  „В отговор на активния жилищен пазар и по-високите изисквания на купувачите, Cushman & Wakefield Forton разширява портфолиото си от посреднически услуги и вече предлага бизнес подход в сделките с жилища. За клиентите днес е важно не само да купят имот, който харесват сега, но и който ще запази своята стойност в бъдеще“, каза Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

  Според проучването на компанията, проведено сред хора от среден и висш мениджмънт в големите компании относно покупката на нов дом в София, двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021. Тристайните жилища традиционно се купуват за живеене и са с дял от 38%. Малко под половината от допитаните хора в анкетата се ориентират към тристаен апартамент с площ около 100 кв. м, като доминират хората търсещи между 100 и 150 кв. м. При жилищата с три спални няма силно изразени предпочитанията за площ – варират от 100-150 кв. м, до над 200 кв. м.

  Какви имоти търсят мениджърите на големи компании в София?

  „За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални – над 200 000 евро. Като за вторите горната граница е плаваща. Спрямо площта и характеристиките на имота някои купувачи предвиждат до 500 000 евро за покупката. Нашият фокус е именно в ценовия диапазон между 150 000 евро и 500 000 евро. Този сегмент най-много се доближава до търсенето на купувачите и проектите в него отговарят на изискванията им“, коментира Николай Желев, мениджър „Жилищни имоти“ в Cushman & Wakefield Forton.

  По думите му cpeдният бюджeт зa пoĸyпĸa нa нoв aпapтaмeнт в cтoлицaтa e 190 000 eвpo, като сpeднo 50% oт cpeдcтвaтa ca coбcтвeни, a другата половина ca  от ĸpeдит.

  Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи, особено в южните райони, близо до планината. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта.

  Локацията има сериозна тежест при избор на имот за живеене, показват още данните от проучването. Доминиращ дял от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път. Последните са и местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти, което дава разнообразен избор на клиентите.

  „Перспективата на новите квартали в столицата привлича хората, готови да инвестират дългосрочно в имот. Тези райони обикновено са най-желани от семейства с деца, търсещи качествена и спокойна среда. И в повечето случаи бързо намират съмишленици сред бъдещите си съседи. От особено значение при избора на локация са, разбира се, и изградената инфраструктура, добрата транспортна обезпеченост и социалната среда“, допълва Желев.

  Данните на компанията сочат още, че близо 60% от купувачите, търсещи да закупят жилище ново строителство, предпочитат да имат баня към всяка спалня. Важно за тях е да имат и дрешници и кабинет в дома си.

  Очаквайте интервю в Economy.bg с Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton!

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден