неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1022 прочитания

  Офисът винаги ще бъде важна част от ДНК-то на компаниите дори и много от хората да работят от вкъщи

  Как се променя ролята на офиса пред Economy.bg коментира Мария Тантилова, маркетинг и лизинг мениджър на Sofia Airport Center
  15 септември 2021, 09:07 a+ a- a

  Мария Тантилова, маркетинг и лизинг мениджър на Sofia Airport Center

  Последната година и половина превърна домовете на много от нас в работни пространства, а много от офисите, които са отворени в момента, вече не са това, което бяха. Как един от най-големите бизнес центрове в България се справя с предизвикателствата на новата реалност, как се промениха изискванията на компаниите към наеманите офис площи, как се променя ролята на офиса и какви са тенденциите в офис дизайна? Пред Economy.bg коментира Мария Тантилова, маркетинг и лизинг мениджър на Sofia Airport Center.

  Каква беше последната година и половина за Sofia Airport Center? Как работи бизнес центърът в момента?
  Кризата, породена от пандемията изправи всички ни както на лично, така и на професионално ниво пред напълно нова ситуация. Последните две години положихме усилия за адаптация и оптимизация, за да се впишем в текущата ситуация. Използвахме този период за бързо синхронизиране и подобряване на много от ежедневните дейности по поддръжката на парка и сградите на Sofia Airport Center. Благодарение на усилията на целия екип в момента бизнес комплексът работи на нормални обороти. Голяма част от наемателите ни в Логистичния център продължават работата си на място, докато в сграда А2 наемателите се придържат към хибридния модел на работа, който успешно съчета работа от вкъщи и от офиса.

  Sofia Airport Center

  Имате ли наематели, които освободиха площи и съответно - нови?
  Отлив и освобождаване на офис пространства не сме имали. Смело мога да заявя, че по време на пандемията затвърдихме партньорските си отношения с наемателите и заедно преодоляхме всички предизвикателства, за да гарантираме безопасността на служителите. С общи усилия изградихме общност от модерни и отговорни компании, успешно предлагащи на служителите си хармонична атмосфера на работа.

  Как се промениха изискванията и очакванията на наемателите? Какви компании са Вашите наематели?
  Очаквано, през последните две години изискванията на наемателите са по-високи. От една страна, се търси по-голяма гъвкавост в начина на работа с цел безопасна и здравословна среда, от друга страна, офисните пространства трябва да осигуряват максимален комфорт и удобства. В Sofia Airport Center всичко това е налице. Стремежът ни е компаниите и техните служители да излязат извън традиционното си работно пространство и да се потопят в една изцяло нова среда.

  Наемателите на Sofia Airport Center са утвърдени местни и международни компании, лидери в своята област и опериращи в различни сектори като информационни технологии, ИТ, научноизследователска и развойна дейност, фармацевтични продукти, дистрибутори на селскостопанска техника, хранително-вкусова индустрия, логистика и други.

  Как Sofia Airport Center отговаря на тези изисквания и какво ново предстои?
  Sofia Airport Center е един от първите офис проекти в София, който инвестира значително в цялостното развитие на бизнес парка. В продължение на година вложихме цялата си енергия и опит в създаването на мащабна концепция за реновиране и подобряване на вътрешните и външните части на сградите в комплекса. Името на проекта е Re:Share, като неговата първа фаза включва пълна промяна на тропическата зимна градина в сграда А2. Мястото се казва The Flex-R Lounge и представлява гъвкаво работно пространство.

  Разработеният проект е насочен към компании, които могат и искат да изпробват разнообразни решения за своите служители, без да наемат допълнителни офис площи. Резултатът е намаляване на плътността в офиса чрез внедряване на гъвкави пространства в общите части като удобство. Там хората могат да работят необезпокоявано, да провеждат телефонни разговори, да общуват или просто да се отпуснат.

  The Flex-R Lounge - новото пространство в Sofia Airport Center

  Втората фаза на проекта е насочена към подобряване на общите части и обогатяване на парковото пространство, което е разположено на близо 5000м2. Вече има монтирани две високотехнологични беседки. И двете съоръжения са свързани с безплатен безжичен интернет, звукоизолирани и защитени от външни влияния, което ги превръща в идеално място за работа. Остъклените модули осигуряват максимална слънчева светлина, а от външната беседка се разкрива внушителна гледка към централното езеро.

  Следващата ни цел е изграждане на външен фитнес, който в момента е на фаза дизайн и проектиране. 

  Паркът към Sofia Airport Center с езерото

  Кои са най-големите предизвикателства на хибридната работна среда и какво бихте посъветвали лидерите на компании, които прилагат или планират подобен модел на работа?
  Вярвам, че добрият лидер се познава по време на криза. Хибридният модел на работа и хибридните екипи безспорно промениха представите ни за традиционното работно място. Основното предизвикателство пред мениджърите и компаниите е умело да синхронизират работата на служителите си, присъстващи физически в офиса с тези, работещи от вкъщи онлайн. Разделението между колегите би могло до доведе до редица трудности за компаниите. Съветът ми е в тази насока – да се постигне по-добра комуникация между служителите.

  Kакво ще бъде „новото нормално“ във фирмената култура и как се променя ролята на офиса?
  Живеем в интересен свят и в момента се намираме в безпрецедентна ситуация. „Новото нормално“ се превърна в нормално.

  За мен лично хибридният модел на работа ще остане на дневен ред за всички. Вярвам, че хората рано или късно ще се завърнат в офиса, защото той е ключово място, лицето на всяка компания и винаги ще бъде важна част от ДНК-то на компаниите и дори в такива времена, в които много от служителите работят от вкъщи. Личният контакт при офис общуването е незаменим!

  Какво ново предстои за Sofia Airport Center?
  В процес сме на финализиране на няколко проекта – строителство на нова логистична сграда, изграждане на още една офис постройка, както и реализиране на много идеи, свързани с подобряване на средата за нашите настоящи наематели.

  Какви са Вашите прогнози за развитие на офис пазара в България?
  Икономиката се възстановява с бавни темпове, които оказват влияние и върху наемите на офис площи. Наблюдава се тенденция към оптимизация на дизайна на офисите, за да се осигури дистанция и здравословна вътрешна среда. Sofia Airport Center предлага гъвкави условия за наем и допълнителна стойност към условията на своите наематели – подобряване на външната паркова среда, гъвкаво работно пространство и други социални придобивки.

  Как според Вас ще се промени пазарът на труда?
  Пазарът на труда е много конкурентен и бързоразвиващ се. Въпреки пандемията българският бизнес показа устойчивост. Смятам, че за секторите, които не могат да осигурят гъвкави форми на работа, ще е най-трудно да се приспособят и да организират нов работен процес, съобразен с наложените ограничения. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  17 септември 2021, 14:01
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден