четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18317 прочитания

    Предстои ли успокоение на цените на имотите през 2022?

    Устойчиво ли е задържането на цените и кои са най-горещите пазари на имоти у нас в момента - Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Имoтeĸa“, пред Economy.bg
    07 октомври 2021, 14:20 a+ a- a

    "Възможно е скоро да станем свидетели на стабилизиране на цените на имотите около едни постоянни нива. През последните 2 месеца наблюдаваме задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре", заяви преди дни на среща с журналисти Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa една от големите агенции за недвижими имоти „Имoтeĸa“.

    Устойчива ли е тенденцията, кои са най-горещите пазари на имоти у нас в момента, каква 2021 ще изпратим и каква ще бъде 2022 за сектора – тези и други въпроси коментирахме с Любa Aтaнacoвa, изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Имoтeĸa“.

    "Българинът има доста спестявания, които в момента изважда. Мисля, че е най-добрият момент за пазаруване на имоти, защото това е една инвестиция, която винаги ще има стойност и възвръщаемост".

    Люба, България е в Топ 25 в света на страните по ръст на жилищните цени според доклад отпреди дни на Knight Frank. Как се стигна дотук?
    Това е хубаво. Иска ми се един ден да бъдем в топ 3.

    По ръст на цените?
    Не, топ 3 на най-високите цени в света, защото това означава, че всеки от нас ще има много висок стандарт на живот.

    Дали това означава в действителност? Така ли разчитате Вие тази информация?
    Да, така я разчитам. Като цяло стандартът на живот у нас се вдигна. Заплатите станаха много по-приемливи. Влияние върху пазара има ИТ сектора. Надявам се той още повече да се разшири. Има и доста кол центрове, позиционирани у нас. Тези два сектора дават изключително добро заплащане на хората, работещи в тях.

    Хората, работещи в тези два сектора, са малък процент. Стандартът на останалите едва ли се е повишил отчетливо. Освен това имаме и инфлация.
    Много хора работят в международни компании, които също предлагат добро заплащане. Пандемията даде един нов тласък. Видя се, че онлайн от разстояние можеш да работиш от всяка точка на света, независимо къде си позициониран. Това са едни от факторите, които допринасят за ръста.

    Но инфлацията изяжда голяма част от този ръст на заплатите.
    Инфлацията изяжда голяма част, но има капитали в България. Колкото и да говорим, че сме на последно място по доход, все пак българинът има доста спестявания, които в момента изважда. Мисля, че е най-добрият момент за пазаруване на имоти, защото това е инвестиция, която винаги ще има стойност и възвръщаемост.

    Най-добрият момент от гледна точка на цена ли?
    Най-добрият момент поради това, че банките са благосклонни, лихвите са на исторически ниски нива в България. Знаете, че на определена сума от вложенията на хората има отрицателна лихва. Говори се, че след Нова година дори и по-малки вложения ще се облагат с отрицателна лихва. Така че това е алтернативата, поне за нас българите. Нашият манталитет е такъв и много малко хора все още влагат в компании или играят на борсата. Затова за нас едно от най-стабилните вложения са имотите.

    Стабилизират ли се цените на имотите и устойчива ли е тенденцията?

    Кога очаквате пазарът да започне да се успокоява?
    През последните два месеца се наблюдава леко затишие на цените.

    На какво се дължи и устойчиво ли е?
    Ще видим дали е временно или устойчиво. Зависи от много фактори. Наблюдава се през последните два месеца, но не могат да се правят някакви генерални изводи. Ще стане по-ясно след Нова година дали пазарът ще остане на нивата, на които е, или ще тръгне нагоре пак.

    Но според Вас на какво би могло да се дължи това леко задържане?
    Успокояването на пазара се дължи на количеството продавачи и купувачи на пазара.

    Вие споделихте, че купувачите продължават да са активни.
    Наистина купувачите са активни. Бързо се вземат решения. Голяма част от сделките се финализират в рамките на един месец.

    Все повече експерти коментират, че това е балон. Така ли е според Вас? И какви рискове крие това?
    Лично аз не бих казала, че се създава балон.

    Преди дни БНБ също даде сигнал, че вижда риск на имотния пазар, като повиши изисквания от банките капиталов буфер. Това опит да се охлади пазарът ли е?
    Може би е една предпазна мярка, за да не се случи това, което се наблюдава в някои части на света.

    Как смятате, че това решение ще повлияе на купувачите и банките?
    Много е малък периодът, за да видим как ще се отрази.

    Кой и какво купува най-много в момента и кои са най-горещите пазари на имоти у нас?

    Кои продажби преобладават – на готови жилища или на такива в строеж?
    Няма превес. Ако имаме добро ново строителство на добра цена, част от сградите се продават от 50% до 90% още преди първа копка. Всичко зависи от мястото и кой е инвеститорът.

    Какъв е профилът на купувачите?
    Широк е профилът на купувача в днешно време. Пазарът в момента се движи от всички. Няма определен профил. Ако преди 2-3 тримесечия казвахме, че това е новото поколение, средният или висшият мениджмънт, сега, през последното тримесечие палитрата е огромна. Всякакви хора и на всякаква възраст купуват.

    Кои са най-горещите пазари в България в момента?
    Във всички големи градове в България пазарът е много активен. Но извън София това е Пловдив. Наблюдаваме изключително активен пазар там. Има много ново строителство. Продължават да се търсят къщи там. 12% от сделките са на къщи.
    Това, което се наблюдава през последните месеци, е, че много наши сънародници, живеещи в съседна Турция, се връщат и инвестират средства в имоти в целия регион, включващ Хасково, Кърджали, Пловдив. Те са едни от най-активните участници в момента на пазара.

    Каква 2021 ще изпратим и каква ще бъде 2022 за пазара на имоти?

    Каква ще е 2021 за пазара на имоти?
    Изключително добра 2021. Много динамична, всяко тримесечие с ръст на сделките. Най-добрата година за имотния пазар досега като брой сделки. Но това не е само при нас, така е в световен мащаб.

    Какви са очакванията Ви за 2022?
    2022 според мен ще бъде спокойна година. Може би ще се запазят темповете от настоящата година. Вероятно ще има и успокоение на цените. И отново добра година за имотния пазар.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 58 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн